Hill 60
Nigel Cave
Hill 60
Vandaag ligt de heuvel er verlaten, zowaar zelfs vredig bij. Tijdens de Grote Oorlog was Hill 60, zoals de beruchte heuvel ten zuidoosten van Ieper gemeenzaam wordt genoemd, het toneel van onvoorstelbare gevechten tussen geallieerde en keizerlijke troepen.

De inzet was dan ook niet min. Kunstmatig aangelegd met de grond die werd uitgegraven voor de bedding van de spoorlijn Ieper-Komen en genoemd naar zijn hoogtelijn, was deze verhevenheid in het vlakke Vlaamse landschap een gedroomde observatiepost.

Hill 60 mocht dus beslist niet in vijandelijke handen vallen.

In 1915 beheersten de Duisters de heuvel. Op 17 april werden ze letterlijk weggeblazen. Voor het eerst in de geschiedenis van de oorlogsvoering hadden de Britten een mijngang gegraven, deze volgestouwd met springstof en tot ontploffing gebracht. De daaropvolgende gevechten leverden liefst vier Victoria Crosses op. Toch slaagden de Duitsers al op 5 mei erin Hill 60 te heroveren, waarbij ze voor het eerst gifgas gebruikten. In juni 1917 werd Hill 60 andermaal vanuit Britse mijnen bestookt. De onvoorstelbare explosies, gevolgd door een massaal Brits artilleriebombardement, verdreef de Duitsers van Hill 60. Tot in de lente van 1918 de rollen weer werden omgekeerd ...

Technische gegevens:
  • Auteur : Nigel Cave
  • Prijs : 22,50 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 160
  • Illustraties : 110
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 12/01/2001.