Ieper 14/18
Richard Heijster
Ieper 14/18
Ieper is een merkwaardige plaats. Na de oorlog lag het volledig in puin en was het grotendeels kniehoog. Het is net als feniks herrezen uit zijn as.

De stad werd in de jaren twintig herbouwd. Foto's en kaarten dienden als voorbeeld om de stad er weer als voorheen te laten uitzien. Soms kon slechts het geheugen uitkomst bieden. Ieper is in feite een kopie waarvan het origineel is zoekgeraakt. Dit boek is een handleiding voor een bezoek aan de saillant Ieper, het Hiroshima van de Eerste Wereledoorlog. 

Naast de geschiedenis krijgen ook de hedendaagse bezienswaardigheden zoals musea, oorlogsbegraafplaatsen en andere markante plekken volop aandacht.

Honderdduizenden verloren in deze streek hun leven. Velen van hen dachten deelnemer te zijn aan een oorlog die een einde zou maken aan oorlogvoering. Hun ideaal is niet bereikt maar hun dode lichamen hebben nog steeds waarde; ze zijn een blijvende waarschuwing voor de waanzin van krijgsgeweld.

Elke vierkante meter grond in en om Ieper heeft zijn geschiedenis. Zelfs de fanatici, die er een groot deel van hun vrije tijd doorbrengen, ontdekken keer op keer weer iets nieuws. Dit boek is een uitnodiging tot bezoek aan 'Den Grooten Oorlog' bij Ieper. De vele herinneringen aan de woeilige jaren '14-'18 bieden de mogelijkheid te gaan in de tijd. Laat U door de auteur meeslepen en onderga dit ongewoon avontuur.

Technische gegevens:
  • 24 x 15,5 cm, ingenaaid
  • 250 blz. met foto's (zwart-wit)
  • Auteur : Richard Heijster
  • Uitgeverij Lannoo

Gepubliceerd 14/04/2000.