Ik was een spionne - Het mysterieuze spionageverhaal van Martha Cnockaert uit Westrozebeke
Roger Quaghebeur
Ik was een spionne - Het mysterieuze spionageverhaal van Martha Cnockaert uit Westrozebeke
Onder de titel 'Ik was een spionne' schreef de Ieperse auteur Roger Quaghebeur een boek over de Westrozebeekse Martha Cnockaert (1892-1966), die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de Britten spioneerde. Door een succesvol boek en een film over haar spionagebelevenissen genoot Martha in de jaren dertig bekendheid in Groot-Brittannië en ver daarbuiten als een heuse oorlogsheldin. Maar in Vlaanderen leefde en stierf Martha Cnockaert (1892-1966) in alle anonimiteit.

In het begin van de oorlog vluchtte Martha Cnockaert met haar ouders van Westrozebeke naar Roeselare. Daar werkte ze als verpleegster in het Klein Seminarie (toen Feldlazarett) en hielp haar ouders die het café In de Kroon op de Grote Markt uitbaatten. Op beide plaatsen ontmoette ze veel Duitse militairen en kon ze geheime informatie bekomen die ze doorspeelde aan de Britten. Martha¹s echtgenoot, de Ier John McKenna, stelde haar spionageverhaal, voor een stuk geromantiseerd, te boek. Het boek 'I was a spy' (ik was een spionne) verscheen in 1932 in Engeland met een voorwoord van Winston Churchill. Het werd een bestseller zonder weerga (meer dan 200.000 verkochte exemplaren!) en werd vertaald in het Frans, Italiaans en Roemeens. In 1933 werd het boek zelfs verfilmd.

Roger Quaghebeur brengt het levensverhaal van deze boeiende West-Vlaamse vrouw, die veel bekender in het buitenland was dan in eigen land. Hij beschrijft Westrozebeke en Roeselare in 1914-18 en situeert er Martha's spionagebelevenissen. Het is meteen ook de eerste keer dat het verhaal van 'I was a spy' in het Nederlands verschijnt. 

Technische gegevens:
  • 264 blz., 25 op 18 cm, ruim 200 foto's
  • Gebonden met harde kaft
  • Auteur: Roger Quaghebeur
  • Prijs: 23,95 EURO
  • Uitgeverij De Klaproos

Gepubliceerd 18/05/2000.