In Flanders CD
Ludo Geloen
In Flanders CD
Orgelkring 'Organum Yprense' vzw is toe aan haar 2° geluidsopname. We zijn fier dat op en rond het Anneessens-orgel van de kathedraal te Ieper twee muzikanten uit onze contreien hebben samengewerkt. Met het oog op de oorlogsgeschiedenis van de vredesstad is het programma een Engels-Vlaamse aangelegenheid geworden. Vooral literatuur van Edward Elgar en Ivor Gurney waren de inspiratie van deze CD. Vlaamse religieuze muziek van Joseph Ryelandt, Jacques-Nicolas Lemmens en Ludo Geloen vullen dit Engels duo aan.Edward Elgar was sterk aangegrepen door de eerste Wereldoorlog en het leed van het Vlaamse volk. Zijn Carillon (6) werd opgenomen in het 'King Albert' book, een boek dat Vlaanderen in zijn oorlogsweeën in 1914 een hart onder de riem wilde steken. De opgenomen versie van dit werk is een adaptatie voor het orgel door een vriend van de componist: Hugh Blair.

Het lied 'Land of Hope and Glory' uit de 'Pomp and Circumstance' Military March nr.1 (9) is dé mijlpaal in het oeuvre van Elgar. Het gaat door als het 2° volkslied van Engeland. Hier hoort u het in de orgelversie van Edwin Lemare. Het Nimrod (4) uit zijn Enigma Variations is een must geworden op de 11 novembervieringen, hier voor orgel bewerkt door W.H. Harris. De CD kreeg als ouverture Elgar's Imperial March (1), een werk dat geschreven werd in 1897 voor het diamanten jubileum van Queen Elizabeth.

Pleading (5) werd oorspronkelijk voor sopraan en piano geschreven op tekst van A.L. Salmon. Organist L. Geloen bewerkte het voor orgel.

Ivor Gurney vocht te Ieper en schreef vele liederen geïnspireerd door zijn ervaringen in de loopgraven. Hij verbleef er 16 maanden en werd verwond in april 1917 en in september van hetzelfde jaar was hij slachtoffer van een gasaanval. Zijn 'Severn meadows' (2), tekst en muziek geschreven in Caulincourt in maart 1917 en 'In Flanders' (3), ook tijdens de oorlog gecomponeerd te Crucifix Corner te Thiepval, getuigen van zijn immense betrokkenheid bij het leed van de soldaten. Na de oorlog leed hij aan shellshock en in 1922 verklaarde zijn familie hem gek wegens een aanhoudende manisch depressiviteit. Hij overleed in het London Mental Hospital miskend en gedesillusioneerd. Deze opname wil een eerbetoon zijn aan deze grote componist.

Twee korte liederen (7-8) van Joseph Ryelandt (conservatoriumdirecteur te Brugge van 1924 tot 1945) getuigen van zijn melodische scheppingskracht.

De 'Missa propter caram pacem' voor sopraan, koor en orgel was een compositieopdracht van de stad Ieper. Ter gelegenheid van de herdenking van het Pausbezoek werd deze vredesmis van componist L. Geloen gecreëerd in de kathedraal van de vredesstad. Vier misdelen (10 t.e.m. 13) waarin de sopraan begeleid wordt door het orgel, werden uit het geheel gelicht.

J.N. Lemmens, de stichter van het Lemmensinstituut, was getrouwd met een Engelse sopraan en vertoefde veel op het eiland. Zijn Laudate Dominum de coelis (14) wordt hier door sopraan B. Vandendriessche vertolkt in het Engels. De CD wordt afgesloten met een groots orgelwerk van zijn hand, het 'Ite missa est' (15). Twee koraalachtige tutti-gedeeltes omkaderen een fuga op het slotthema uit de liturgie. In zijn tijd heeft Lemmens getracht de religieuze muziek op een hoger peil te brengen. Deze twee werken zijn een schoolvoorbeeld van deze betrachting.

C.V. : LUDO GELOEN

Ludo Geloen (°1962, Dikkebus) is leraar orgel aan de muziekacademies van Ieper, Diksmuide en Poperinge, tevens bespeelt hij het orgel van de O.L.V.-Middelareskerk te Ieper. Hij is beiaardier van de stad Ieper. Hij is actief als componist en improvisator.

Zijn muzikale studies volgde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Gent waar hij verscheidene eerste prijzen behaalde. Als organist en beiaardier concerteert hij in binnen- en buitenland (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Rusland). In 1997 stichtte hij de Orgelkring 'Organum Yprense' vzw, die zich inzet om het orgel in de Westhoek te promoten. Sinds 2001 is hij artistiek leider van de Diksmuidse Orgelkring vzw.

Aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' te Mechelen behaalde hij in 1998 het Laureaatsdiploma voor beiaardspel. In 1999 realiseerde hij een CD-opname op de drie belangrijkste orgels van de stad Ieper en won hij de B.A.P.-Sabamprijs met het werk 'Tension and Relief'. Hij werd respectievelijk laureaat orgel en compositie in wedstrijden te Terneuzen en Utrecht. Sedert 1998 vormt hij met Koen Cosaert het beiaardduo 'Four Fists'. 

CV. Barbara Vandendriessche

Barbara Vandendriessche (°1975, Menen), begon haar muzikale studies aan het conservatorium van Antwerpen. Ze studeerde er orgel bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin. Eind juni 1998 behaalde ze er haar diploma ''Meester in de muziek" voor orgel, en daarnaast ook haar aggregaatsdiploma. In september 1998 trok ze naar het conservatorium van Maastricht waar ze, na een toelatingsexamen, aangenomen werd om klassieke zang te studeren. In juni 2002 behaalde Barbara er haar diploma 'Uitvoerend Musicus'.

Sedert december 1992 is ze dirigente van het kinderkoor Canteclaer te Lo, waarmee ze regelmatig een groot spektakel op touw zet. In oktober 1999 werd er uit het kinderkoor een jongerenkoor geboren dat Con Spirito gedoopt werd.  Barbara is een bezige bij op muziekvlak, ze leidde al tal van produkties, gaf op menig orgel concerten en wordt regelmatig gevraagd om sopraansolo's voor haar rekening te nemen. Vorig jaar gaf ze haar samenwerking aan de creatie van de 'Missa propter carem pacem' (Ludo Geloen) met het Beauvarletkoor onder leiding van Jan Vermeire. Ze deed de eindregie van de musical 'http://www.samwieper.be" door de academie van Ieper en schreef als eindwerk een mini-opera voor kleuters. Als leerkracht is ze aan het werk in de academies van Huizingen, Haaltert en Ninove.

Programma CD

1. Imperial March E. Elgar (1857-1934)
2. Severn Meadows I. Gurney (1890-1937)
3. In Flanders I. Gurney
4. Nimrod E. Elgar
5. Pleading E. Elgar
6. Carillon E. Elgar
7. Onze Vader J. Ryelandt (1870 -1965)
8. Wees Gegroet J. Ryelandt
9. Pomp and Circumstance nr. 1 E. Elgar - Delen uit de 'Missa propter caram pacem' L. Geloen (1962)
10. Gratias
11. Pater Noster
12. Postcommunio
13. Benedicat
14. Laudate Dominum de coelis J.N. Lemmens (1832-1881)
15. Ite missa est J.N. Lemmens

Te bestellen bij : Ludo Geloen, Capucienenstraat 97, 8900 Ieper - http://www.westhoek.be/geloen


Gepubliceerd 05/10/2002.