Land van schroot en knoken
John Desreumaux
Land van schroot en knoken
Ook na Wapenstilstand eist WO I slachtoffers
Met interessante krantenartikels en officieel bronnenmateriaal

Op 12 november 1918, een dag na de Wapenstilstand, wordt een inwoner uit de frontstreek getroffen door een ontplofte gasgranaat. Het is het eerste slachtoffer in een lange reeks. Na de Eerste Wereldoorlog lag de frontstreek bezaaid met gevaarlijk oorlogsmateriaal. Dat moest opgeruimd en ontmanteld worden. Maar ondertussen begon ook de jacht op kostbaar oud metaal. Er was geen werk, er was geen geld en oud ijzer lag voor het rapen…

Spelende kinderen, schroothandelaars, landbouwers, militairen, buitzoekers,… De Eerste Wereldoorlog eiste na Wapenstilstand nog heel wat mensenlevens, veroorzaakt door ontploffend oorlogstuig. Zelfs nu, meer dan 90 jaar na het einde van de oorlog, gebeuren er nog ongelukken wanneer verzamelaars in de streek rond Ieper op zoek gaan naar granaten en obussen.

Auteur John Desreumaux geeft de naweeën van de Eerste Wereldoorlog een gelaat. Land van schroot en knoken maakt de balans op van de vele ongelukken die sinds 1918 veroorzaakt werden door achtergelaten oorlogsmateriaal. Het bespreekt waar, wanneer en hoe de ontploffingen plaatsvonden en wie de slachtoffers waren. De auteur baseerde zich hiervoor op officiële meldingen en krantenartikels. Een uniek boek over een vergeten onderwerp.

Technische gegevens:
  • Uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij
  • ca. 420 p.
  • ISBN 978 90 5826 770 2
  • Prijs € 34,50

Gepubliceerd 08/03/2011.