Levende herinnering - De oorlog die nooit ophield 1914-1918
Levende herinnering - De oorlog die nooit ophield 1914-1918
De Eerste Wereldoorlog is al bijna negentig jaar voorbij, maar er lijkt geen einde aan te komen. Terwijl de laatste veteranen die zich de gruwelijkheden van de loopgraven nog kunnen herinneren, aan het uitsterven zijn, leeft de oorlog bij nieuwe generaties als nooit tevoren. De idiotie van ’14-’18 lijkt in tijd steeds verder weg, maar wat ze teweeg heeft gebracht is tegelijkertijd ook zo dicht bij.

Langs de smalle strook die eens het westelijk front vormde, van Nieuwpoort aan het Kanaal tot Pfetterhouse aan de Zwitserse grens, herinneren honderden begraafplaatsen, kleine ontroerende en gigantische pompeuze monumenten, prestigieuze musea en persoonlijke verzamelingen in boerenschuren, aan vier jaar dood en verderf, aan de grote geschiedenis van blunderende generaals en de kleine geschiedenis van de poilu, Tommy of Frontschwein. In het landschap zijn de littekens nog zichtbaar: met water gevulde kraters, roestig prikkeldraad in ingestorte loopgraven, wegzakkende, met mos begroeide bunkers. En aan de rand van de omgeploegde velden liggen bijna nonchalant opgestapelde granaten als een wel zeer verlate oogst van lood en staal.

Dit boek gaat over het beeld van de oorlog, de manier waarop we over haar denken, haar herdenken en gedenken, maar vooral ook over de verbeelding waarin we die gruwelijkheden bewaren en ‘verpakken’. Het is een boek over hoe wat toen gebeurde later vorm heeft gekregen, over hoe herinnering in historie over gaat en hoe geschiedenis gevormd en vervormd wordt door de tijd.

Technische gegevens:
  • formaat: 23 x 31 cm
  • omvang: 192 pagina’s
  • uitvoering: gebonden
  • verkoopprijs: € 34,90
  • ISBN: 90 5994 052 0
  • NUR: 680
  • http://www.aprilis.nl

Gepubliceerd 27/11/2004.