Maurice Quaghebeur: Mijn Herinneringen uit den Wereldkrijg 1914-1918
Noël Boussemaere
Maurice Quaghebeur: Mijn Herinneringen uit den Wereldkrijg 1914-1918
Dit boek is meer dan een oorlogsdagboek. Het is de neerslag van de herinneringen die Maurice Quaghebeur had aan de Eerste Wereldoorlog. Het is een verhaal dat de hele oorlog omsluit, van 1914 tot 1919. Het unieke aan dit sterk persoonsgebonden oorlogsverhaal van Maurice Quaghebeur is het feit dat het alle facetten van die oorlog behandelt. Hij begint zijn verhaal met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Hij is dan zestien jaar oud. Hij beschrijft de eerste maanden van de oorlog toen Boezinge in contact kwam met de eerste vluchtelingen en vooral Franse soldaten over de vloer kreeg. De gasaanval in 1915 is het sein om te vluchten. Eerst verblijft het gezin Quaghebeur in Tréguier (Bretagne), daarna in Cherbourg (Normandië). In juni 1916 wordt hij opgeroepen om soldaat te worden. We volgen hem in het opleidingskamp in Parigné-l'Evêque. Vanaf 1917 is hij aan het front, meer bepaald in de loopgraven nabij Diksmuide. Hij maakt in september-oktober 1918 het eindoffensief mee en wordt gewond. Uiteindelijk komt hij in een hospitaal in Londen terecht waar hij een goede verzorging krijgt. Het verhaal eindigt in maart 1919.

Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog of kort daarna vertrouwt hij zijn wedervaren aan het papier toe.

Na het oorlogsverhaal van Maurice geef ik in een Nabeschouwing (dertig bladzijden) meer duiding over Maurice Quaghebeur en "Mijn Herinneringen uit den Wereldkrijg 1914-1918".

Maurice Quaghebeur werd in Boezinge op 22 november 1897 geboren. Na de oorlog trouwde hij met Juliana Nuytten. Zij woonden in Ieper waar hij zijn boterham verdiende in de firma Picanol. Hij overleed in Ieper op 5 januari 1979. Hij is de vader van de bekende Ieperse figuur Roger Quaghebeur, oprichter van de Ieperse vrije radio "Radio Vrie", regisseur van de Kattenstoet, auteur en bezieler van heel wat evenementen.
 
234 blz., 69 illustraties (waarvan sommige in kleur), formaat 170 x 240 mm, index.

Bestelling kan door overschrijving van € 20 + verzendkosten € 7, op rekening IBAN BE17 7383 2934 4021 (BIC: KREDBEBB) van Familiekunde Vlaanderen regio Ieper-Diksmuide met vermelding "Mijn Herinneringen" en bij noel.boussemaere@skynet.be.