Met onze jongens aan den IJzer
Met onze jongens aan den IJzer
DVD - Filmpropaganda & de Eerste Wereldoorlog
KONINKLIJK BELGISCH FILMARCHIEF

Na vier gruwelijke jaren komt op 11 november 1918 een einde aan de Eerste Wereldoorlog.

Tien jaar later maakt de oudstrijder Clemens De Landtsheer zijn filmover de 'Groote Oorlog': Met onze jongens aan den IJzer. De film is geen triomfantelijke terugblik, maar een bittere aanklacht, waarin het lijden van 'onze jongens', van de gewone frontsoldaten, centraal staat. Het is ook geen objectieve documentaire, want als secretaris van het IJzerbedevaartcomité behoort Clemens De Landtsheer tot een beweging met een politieke agenda. Zijn film bevat een mix van authentieke en geënsceneerde beelden, voorzien van tendentieuze commentaar. Dat maakt van dit flamingante pamflet een fascinerend filmdocument.

In de extra's op deze dvd plaatsen Daniël Biltereyst en Roel Vande Winkel dit unieke experiment in zijn historische context.

Extra's
 • Clemens De Landtsheer, 10e IJzerbedevaart, 1929, 12 min.
 • Clemens De Landtsheer, Winter in 't land - IJsfeesten te Temse, 1933-1934, 5 min.
 • Clemens De Landtsheer, Jules Van Hevel hulde, 1935, 9 min.
 • Clemens De Landtsheer, cineast en propagandist, documentaire van Daniël Biltereyst, Roel Vande Winkel en Erik Martens, 25 min.
 • Audiocommentaar van Bruno Mestdagh, Roel Vande Winkel, Daniël Biltereyst en Leen Engelen, 87 min.
Wanneer Clemens De Landtsheer in 1928 zijn film Met onze jongens aan den IJzer maakt, heeft hij nauwelijks enige filmervaring. Hij is secretaris van het IJzerbedevaartcomité, oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog en zal in opdracht van zijn organisatie een film maken die ten dienste staat van de Vlaamse zaak, een Vlaamse propagandafilm.

De Landtsheer maakt hiervoor hoofdzakelijk gebruik van archiefmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, aangevuld met geënsceneerde beelden uit bestaande fictiefilms. Zijn film is geen neutrale terugblik op de 'Groote Oorlog', maar heeft de bedoeling een zeer specifieke visie op de Eerste Wereldoorlog te helpen ondersteunen. Een visie waarin het lijden van Vlaamse frontsoldaten centraal staat, waarin sociale wantoestanden uit de Eerste Wereldoorlog om politieke redenen worden gemythologiseerd.

Met onze jongens aan den IJzer werd tijdens het interbellum ruim 400 maal vertoond. Dit succes inspireerde De Landtsheer tot de oprichting van de firma Flandria Film die tussen 1929 en 1940 heel wat films produceerde en distribueerde. Het fascinerende verhaal achter De Landtsheers filmactiviteiten komt aan bod in de extra's van deze DVD. U vindt er ook enkele van zijn andere Flandria Film producties. Met onze jongens aan den IJzer kwam uit in 1928, maar werd nadien herhaaldelijk bewerkt en aangevuld. De versie die u op deze dvd vindt, is de definitieve kleurenversie van 1933, in een restauratie van Noël Desmet (Koninklijk Filmarchief, 1991). Het klankspoor is gebaseerd op de originele 78-toeren fonoplaten waarmee De Landtsheer zijn vertoningen sonoriseerde.

Technische fiche:
 • Speelduur: 83 min.
 • Taal: Nederlandse tussentitels
 • Ondertiteling & navigatie: Engels - Frans - Nederlands
 • Regio code: PAL (all regions)
 • Winkelprijs: 15 € (BTW incl.)
 • Beschikbaar op deze website.

Gepubliceerd 21/01/2009.