Mijne Herdenkingen van den Oorlog 1914-1918
John Desreumaux
Mijne Herdenkingen van den Oorlog 1914-1918
Een nieuwe uitgave in de reeks "Ieperse Historische Studies"

In het Stadsarchief van Ieper verscheen deel 12 in de reeks " Ieperse Historische Studies". Dit deel handelt over het dagboek van Jules Bulckaert en draagt als titel: "Mijne Herdenkingen van den Oorlog 1914-1918".

Jules Bulckaert, een geboren Gitsenaar, werkte als "tafelnier" in het kasteel van Beauvoorde bij de douairière Merghelynck. Daar leerde hij zijn toekomstige echtgenote kennen, de Ieperse Irma INDEVUYST. De "Grooten Oorlog" duurde voor Jules tot 1919 (pas op 4 september zwaaide hij af). Ook de passages in het Lokerse Sint-Antoniusgesticht zijn belangrijk. Georgine Collet, een nicht van Irma Indevuyst, was er van kinds af aan als wees ingeschreven en was aanwezig bij de stervende Ierse majoor William Redmond, die zij hielp afleggen.

Na de oorlog gaf de weduwe, Lady Dalton, een huwelijksfoto van haar en van haar overleden man. Deze foto staat in kleur afgedrukt in deze uitgave.

Het dagboek geeft dan wel minutieus de troepenbewegingen weer tijdens Jules zijn soldatentijd, toch primeert de hoop om zijn geliefde zo veel mogelijk te zien meer dan het militaire aspect. Irma Indevuyst was gevlucht uit Ieper en verbleef in Niort, Frankrijk (waar nog andere Ieperlingen vermeld worden). Dertien keer deed Jules als militair de tocht naar Niort, waar zij ook huwden. Na de oorlog werkte Jules Bulckaert als douanier in Menen en sloot zijn carrière af in Wervik, waar hij onder andere medestichter was van de Vuurkruisersbond, afdeling Wervik. Het dagboek begint op 31 juli 1914 en sluit af op 19 februari 1919. Het werd door John Desreumaux bewerkt, telt 180 pagina's tekst en foto's, en is van registers voorzien.

Praktische info:

De uitgave kan besteld worden bij het Stadsarchief, 8900 Ieper mits overschrijving van 12 EUR (+ eventueel 3 euro verzendkosten) op rekeningnummer 001-4131648-09 met de vermelding: IEP-HIS-12. Het boek kan ook afgehaald worden in het Stadsarchief.

Meer info: Stadsarchief, archief@ieper.be


Gepubliceerd: 17/05/2008.