Omloop van de slagvelden
Frank Becuwe
Omloop van de slagvelden
Bij Davidsfonds Uitgeverij verschijnt in september 2013
 
Omloop van de slagvelden 
1919 - De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit
Frank Becuwe
  • In 1919 werd eenmalige koers georganiseerd langs Westelijk front.
  • Indrukwekkende wedstrijd als eerbetoon voor de vele gestorven soldaten.
  • Verhaal is uit collectief geheugen verdwenen en wordt nu rit per rit gereconstrueerd.
‘Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moorddagiger op  het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder.’ Zo beschrijft Karel Van Wijnendaele - pionier uit de sportjournalistiek - de Omloop van de Slagvelden, een eenmalige koers die in het voorjaar van 1919 werd gereden.
 
De koers werd georganiseerd door het Franse dagblad Le Petit Journal. De krant wou daarmee hulde brengen aan de ‘glorierijke episodes uit de voorbije oorlog en aan de vele soldaten die voor de overwinning hebben gestreden.’ Vandaar dat de ritten langs de slagvelden van het westelijk front liepen. Meer dan tachtig renners, grote tenoren en jonge beloftes, startten in deze heroïsche wedstrijd. Ze reden bijna tweeduizend kilometer, gespreid over zeven etappes, door Frankrijk, Luxemburg en België. De weersomstandigheden waren bar, de wegen nauwelijks berijdbaar en het landschap getekend door de verwoestende oorlog. De ongewoon grote prijzenpot moest de renners motiveren, maar toch  haalden slechts eenentwintig van hen de eindmeet.

De omstandigheden van de wedstrijd zorgden voor onvergetelijke verhalen en verrassende gebeurtenissen. Zoals renners die tijdens de rit Brussel-Amiens noodgedwongen moeten overnachten in de loopgrachten, volgwagens die zich vastrijden in de sneeuw op de Ballon d’Alsace die de renners wel weten te overwinnen, en coureurs die wel eens een deel van het traject durven afleggen in een vrachtwagen.


 
Mettertijd is deze legendarische rittenwedstrijd, een uniek verhaal van ‘sport inspired by peace’, uit het collectieve geheugen verdwenen. Daar brengt historicus Frank Becuwe nu verandering in. Hij reconstrueert elke rit tot in detail en geeft daarnaast informatie over de veldslagen die er plaatsvonden. De vele foto’s, kaartjes en illustraties brengen je helemaal in de sfeer van de koers.

JAN PEUMANS en PATRICK DUPRIEZ, voorzitters van het Vlaamse resp. Waalse parlement wijzen in het voorwoord op het unieke karakter van dit boek dat op een originele manier de Eerste Wereldoorlog herdenkt en de vredesgedachte centraal plaatst.
 
FRANK BECUWE is sinds vele jaren via erfgoedbureau M in O, Mout- & Brouwhuis de Snoek en Onroerend Erfgoed actief in de erfgoedsector. Bij de ontwikkeling van erfgoedprojecten peilt hij in het bijzonder naar de immateriële verhalen die achter monumenten en landschappen schuilgaan. Hij is een echte storyteller en sleept je ook in dit boek mee met het verhaal achter de legendarische omloop.
 
Omloop van de slagvelden is een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij, telt 230 pagina’s en kost €32,50


Gepubliceerd op 22/09/2013.