Onder Vlaamse velden
Arnout Hauben, Johanna Spaey
Onder Vlaamse velden
Onder Vlaamse velden
Op zoek naar sporen van WO I

In april 2016 begonnen de werkzaamheden aan een nieuwe, 8 kilometer lange gaspijplijn in de Westhoek, van Houthulst over Langemark tot Poelkapelle. In dat gebied woedde genadeloos de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen de eerste gasaanval maar ook de slag om Passendale vond daar plaats. Onder meer Duitse, Britse, Franse, Nieuw-Zeelandse en Belgische soldaten streden er dag in, dag uit in de loopgraven en velen lieten er het leven. Honderd jaar later wordt het litteken nog één keer opengereten. De opgravingen hebben niet alleen stoffelijke resten, maar ook bunkers, munitie en dagelijkse gebruiksvoorwerpen blootgelegd, kortom een schat aan informatie over het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In Onder Vlaamse velden volgt Arnout Hauben het archeologenteam tijdens de opgravingen. Samen gaan ze op zoek naar sporen en doen ze kleine vondsten waarachter een groot verhaal schuilt. Ze proberen de stoffelijke resten te identificeren en toetsen hun ontdekkingen aan historische feiten. En natuurlijk praat Arnout ook met de omwonenden, wier eigen kleine geschiedenis onlosmakelijk verbonden is aan de geschiedenis van hun streek en hun land.

Over de auteurs

Arnout Hauben

(1976) is mede-oprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor en Weg naar Compostela. In 2013 maakte hij de alom bejubelde en bekroonde reeks Ten oorlog, waarin hij samen met Mikhael Cops en Jonas Van Thielen langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog wandelde. In de reeks Ten oorlog II volgde het drietal de bevrijdingsroutes van de Tweede Wereldoorlog.

Johanna Spaey

(1966) is de auteur van de bekroonde roman Dood van een soldaat en van de beeldroman Gewonde stad, die zij samen met kunstenaar Gerolf Van de Perre maakte. Eerder schreef Johanna Spaey samen met Arnout Hauben de boeken Ten oorlog en Ten oorlog II.

Technische info
  • Geplande publicatiedatum: 22.08.2016
  • ISBN: 978-94-6310-192-9
  • Prijs: ± € 19.95
  • 224 blz.
  • Uitgeverij Polis

Gepubliceerd 06/07/2016.