Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog
Willem Melching en Marcel Stuivenga
Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog
Op 28 juni 1914 werd in Sarajevo de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand vermoord door de Servische anarchist Gavrilo Princip, en daarmee kwam een einde aan een periode van relatieve politieke stabiliteit. Verschillende landen, verenigd in machtsblokken die waren ontstaan vanuit de gedachte vrede te kunnen waarborgen, verklaarden elkaar als in een domino-effect de oorlog, en binnen enkele weken was een oorlog begonnen die zijn gelijke in de geschiedenis niet zou hebben.

De gruwelen van de Eerste Wereldoorlog en de eindeloze loopgravenstrijden met miljoenen slachtoffers staan nog steeds in het geheugen van Europa gegrift. Wat een korte en heroïsche oorlog moest worden, werd een jarenlange martelgang, waarin voor het eerst op grote schaal gifgassen werden ingezet.

Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog geeft een overzicht van de meest aangrijpende en indrukwekkende verslagen uit de oorlog, vanuit het front, maar ook vanuit de rest van Europa, en laat zien hoezeer de oorlog het aanzien van de wereld voorgoed veranderde.

Technische gegevens :
Gepubliceerd: 01/11/2007.