Oorlog in de Belgique - Het oorlogsdagboek van schoenmaker Felicien Vanhove
Jos Demarée
Oorlog in de Belgique - Het oorlogsdagboek van schoenmaker Felicien Vanhove
Wanneer de Duitse oorlogsmachine op 22 augustus 1914 al door Brussel rolt, begint schoenmaker Felicien Vanhove uit Zarren (Kortemark) dagelijks aantekeningen te maken in een schriftje onder de titel "Oorlog in de Belgique". Auteur Jos Demarée bundelde dat oorlogsdagboek tot een interessant verslag, gespijsd met bijkomende informatie en een schat aan nooit eerder uitgegeven foto's van Zarren en omgeving tijdens de oorlog.

Vanaf eind oktober 1914 lag Zarren op nauwelijks zeven kilometer van het IJzerfront. Bij de burgers, op de hoeves en in barakken zaten duizenden Duitse soldaten ingekwartierd. Elke dag zette Felicien Vanhove zijn belevenissen en ervaringen op papier. Zo scheef hij over de Duitsers: die zijn hennen stelen, aan wie hij pudding verkocht, of van wie hij kerstgeschenken kreeg.

Hij schreef over Russische krijgsgevangenen die op het pionierspark werkten: "ze drijven ze juist gelijk de beesten". Hij hoorde vertellen over de armoede in Duitsland en zag hoe twee soldaten als straf aan een boom vasgebonden werden. Geregeld bekloeg Felicien zich ook over de opeisingen van melk, vlees, graan en hoe moeilijk het werd om te overleven.

Felicien hield zijn dagboek bij totdat hij in juli 1917 samen met zijn gezin en dorpsgenoten uit Zarren werd weggedreven.

Technische gegevens:
  • 21,95 EURO
  • 208 blz., 25 op 18 cm, 75 foto's
  • Gebonden met harde kaft
  • Auteur : Jos Demarée
  • Uitgeverij De Klaproos

Gepubliceerd 13/11/2000.