Oorlogsfeiten
Urbain Dedeyne
Urbain Dedeyne schrijft boek over beide wereldoorlogen

IEPER - Urbain Dedeyne, 72 jaar inmiddels, heeft zijn tweede boek gepubliceerd over het verleden van zijn streek. In Oorlogsfeiten beschrijft hij verschillende aspecten van de beide wereldoorlogen vanuit een regionale invalshoek. 

'Aan mijn eerste boek De Belgische militaire begraafplaatsen en ereperken in West-Vlaanderen heb ik tien jaar gewerkt', zegt Urbain Dedeyne uit Ieper. 'Het tweede ging al heel wat vlotter, omdat ik al veel beter mijn weg vond in bibliotheken en archieven.'

'In Oorlogsfeiten beschrijf ik zeer uiteenlopende facetten van de wereldoorlogen: een aantal veldslagen, de soorten militaire vliegtuigen die ingezet werden, kanonnen en mitrailleurs, de oorlogsindustrie, de opslagplaatsen waar munitie bewaard werd, de stermotor en de manier waarop het ziekenvervoer per trein werd georganiseerd', zegt Urbain. 

Hij bekijkt alles wel vanuit een regionale invalshoek. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met meer dan vijfhonderd foto's. 

Urbain heeft zijn boek met een balpen geschreven.

'Ik heb nochtans een computer, maar het is de gewoonte zeker? Ik vind het gemakkelijk om op de ouderwetse manier alles op papier neer te schrijven met mijn balpen. Een kennis tikt nadien alles netjes in de computer in.' 

Ondertussen is Urbain Dedeyne, die mee aan de wieg stond van de heemkundige kring Iepers Kwartier, al bezig aan een derde boek. Dat zal over de Tweede Wereldoorlog gaan. (pli)

Het boek is te koop bij auteur Urbain Dedeyne, Maloulaan 28 in Ieper, 057-20.12.67. Het kost 33 euro, portokosten inbegrepen. Bij afhaling betaal je 28 euro.


Gepubliceerd 01/10/2007.