Overleven in een grote oorlog
Gaston Vandewalle
Overleven in een grote oorlog
Gaston Vandewalle vertelt de geschiedenis van zijn vader die vier jaar in de loopgraven van het IJzerfront overleefde. In 1914 maakt hij deel uit van het 1ste peloton, 26e linieregiment van de 6de gemengde brigade.

Bij Aarschot hebben ze hun eerste gevechten met de Duitsers en lijden zware verliezen. Gewond bij de belegering van Antwerpen wordt hij geëvacueerd naar Oostende. Doorgestuurd naar Engeland verblijft hij een paar maanden in een hospitaal in Farnborough. 

In februari 1915 keert hij terug naar De Panne, bij het 6e linieregiment. Naar het front, in de regen en in de modder, leren leven met de vlooien en de ratten. Het bleef rustig aan het Belgisch front in tegenstelling tot Ieper waar grote offensieven voor massale verliezen zorgden. De Belgische soldaten moeten vooral opletten voor scherpschutters.  Ook de Duitse artillerie en loopgravenmortieren beschieten regelmatig de linies en de aanvoerlijnen. Voorzichtigheid is steeds geboden.

Nachtelijke overvallen moeten de Duitsers het leven lastig maken. Maar ook de Duitsers laten zich niet onbetuigd. Een dodelijk kat en muis spelletje in niemandsland is het gevolg. Vandewalle was een gids voor de patrouilleurs.

Ter ontspanning wordt een voetbalploeg opgericht. Nieuwe kaki-uniformen en helmen worden uitgedeeld. In 1917 wordt hij bevorderd tot korporaal. De ontevredenheid bij de soldaten neemt toe, de Vlaamsgezindheid stijgt en de frontbeweging werd opgericht.

Langer verlof wordt uitgedeeld. In mei gaat hij vier weken naar Parijs, vier gelukkige weken. In juli krijgt hij opnieuw verlof om Lourdes te bezoeken. Bij zijn terugkeer is hij getuige van een groot Brits offensief te Passendale. Begin 1918 gaan de Duitsers in de tegenaanval en drijven de Britten terug. Eind september, het laatste offensief. Ook het Belgisch leger valt aan en breekt door de vijandelijke linies. De bevrijding is begonnen: Roeselare, Koksijde, de opmars naar Gent, de mars naar Antwerpen. De oorlog is voorbij.

Technische gegevens:
  • Auteur : Gaston Vandewalle
  • Prijs : 20,00 euro (inclusief portkosten)
  • Aantal pagina's : 190
  • Illustraties : 16
  • Uitgever : Uitgeverij De Krijger

Gepubliceerd 12/01/2001.