Passchendaele 1917
Franky Bostyn
Passchendaele 1917
Met het project 'Passchendaele Archives' wordt sinds 2005 geprobeerd om de duizenden grafstenen en namen op vermistenmonumenten opnieuw een gezicht te geven. Concreet wordt een archief aangelegd van alle slachtoffers van de slag van Passendale, voor zover er een foto van terug te vinden is. Dankzij een betoelaging van de Vlaams Minister van Cultuur kon een historicus in dienst genomen worden om systematisch duizenden publicaties na te zien, opzoekingen te doen in binnen- en buitenlandse archieven en ondersteuning te geven aan een netwerk van vrijwilligers die proberen om zoveel mogelijk contacten te leggen met families van slachtoffers. Het project moet leiden naar een database met excerpties uit de inmiddels meer dan 3500 aangelegde personendossiers. Het onderzoek vormde de basis van de inrichting van het nieuwe bezoekerscentrum bij Tyne Cot Cemetery en een nieuwe publicatie.

'Passchendaele 1917 - Het verhaal van de doden en Tyne Cot Cemetery' is de eerste studie die integraal gewijd is aan de doden van de Eerste Wereldoorlog. Het boek analyseert de bloedige campagne vanuit geallieerd standpunt en vertelt het verhaal van diegenen die het niet overleefden, op basis van het project 'Passchendaele Archives'. Voor elke episode van de slag word ingezoomd op één bepaalde divisie op de lijn Ieper-Zonnebeke-Passendale, zodat de vooruitgang duidelijk te volgen is. In het tweede deel van het boek gaat het vooral om wat er na de oorlog met de doden is gebeurd. De rode draad doorheen het boek is Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Deze publicatie is volledig gebaseerd op nieuw historisch onderzoek en bevat meer dan 600 foto's die nooit eerder vertoond werden.

Het boek is in het Nederlands te verkrijgen bij Roularta Books en in het Engels bij Pen & Sword. Prijs: 29,50 €. Meer informatie: www.passchendaele.be


Gepubliceerd 26/08/2007.