Passendale 1917
Lyn MacDonald
Passendale 1917
De schok van 1917 blijft zijn stempel drukken op ons geschiedbeeld. "Passendale", de grootste verschrikking van een verschrikkelijk jaar, is spreekwoordelijk geworden voor vermalen mensenlevens. De bomkraters van het Ieperse front behoren tot onze geestelijke horizon. Lyn MacDonalds onmisbare boek heeft daar zeer veel toe bijgedragen. (Uit het voorwoord van Sophie De Schaepdrijver, auteur van De Groote Oorlog).

De Derde Slag om Ieper is de herinnering ingegaan als een van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk ging de strijd om de smalle richel waarop het dorpje Passendale was gelegen. Bij deze slag, waarvan het strategisch nut zeer omstreden was, vielen meer dan een half miljoen slachtoffers, door vijandelijk vuur of door verdrinking in de Vlaamse modder.

Aan geallieerde kant streden een miljoen soldaten, de meeste nog jonge mannen. Lyn Macdonald laat velen van hen aan het woord. Hun getuigenissen vertellen het verhaal van de dagelijkse realiteit op het drijfnatte slagveld. Het is een verhaal van groeiende desillusie, angst en wanhhoop, maar ook van uitzonderlijke moed, kameraadschap en humor.

Lyn Macdonald is Engelands beroemdste chroniqueur van de Eerste Wereldoorlog. Ze is de veelgeprezen auteur van onder andere 1914. The Days of Hope, 1915. The Death of Innocence en 1918. To the Last Man. Bij Anthos/Manteau verscheen eerder Somme 1916.

"Uiterst leesbaar, betrouwbaar en doortrokken van een groot medeleven met de soldaten. Een formidabele prestatie" (Sebastian Faulks)

"Macdonalds verhaal, dat is opgebouwd rond een reeks opmerkelijke en frisse getuigenissen uit de eerste hand, is levendig en meeslepend" (Hew Strachan, The Times Literary Supplment)

Technische gegevens:
  • Auteur: Lyn Macdonald
  • Paperback
  • 278 blz., 23 op 15 cm
  • 22,95 EUR
  • ISBN 907634177X

Gepubliceerd 13/09/2004.