't Is oorlog, pastoor! Het oorlogsdagboek van pastoor Edmond Denys, 1914
't Is oorlog, pastoor! Het oorlogsdagboek van pastoor Edmond Denys, 1914
Grootvaders oorlog 7

De oorlog ontziet de kleine mens niet. Pastoor Denys is ooggetuige en deelt in de miserie. Maar hij houdt ook een dagboek bij dat naar een dramatisch hoogtepunt leidt. Dag na dag, uur na uur volgt de lezer de gebeurtenissen in dit indrukwekkende dagboek. Het verhaal begint met een zorgeloze reis in juli 1914. E.H. Edmond Denys, de vermaarde aalmoezenier van de West-Vlaamse seizoenarbeiders, is op een van zijn vele trektochten in het Groot-Hertogdom Luxemburg beland. i

Voor de meisjes uit Houthulst, Klerken, Torhout en Poelkapelle die er naarstig wieden, erwten trekken en boontjes lezen komt hij de mis opdragen en biechthoren. Maar de oorlog dreigt. Op 4 augustus 1914 wordt Denys onverwacht tot pastoor van Klerken benoemd. Diezelfde dag vallen Duitse troepen België binnen. Zijn dagboek neemt een dramatische wending. Gedaan met bezoeken aan zijn vrienden die bieten rooien of in de Franse steenbakkerijen aan de slag zijn. Nu ziet Opastertje¹ Denys de oorlog onheilspellend naderen en wordt zijn dagboek een aangrijpend menselijk document. In een kleurrijke, directe stijl beschrijft hij de angst, vertwijfeling en ellende van zijn parochianen. Het dagboek van de pastoor eindigt wanneer de Duitsers hem en de nog overgebleven dorpelingen van Klerken zonder genade uitdrijven.

Ook de figuur van pastoor Denys en de geschiedenis van Klerken in de Eerste Wereldoorlog komen uitgebreid aan bod in ¹t Is oorlog pastoor!

Technische gegevens:
Gepubliceerd 01/12/2001.