Talbot House Poperinge - De Eerste Halte na de Hel
Jan Louagie, Katrien Nolf
Talbot House Poperinge - De Eerste Halte na de Hel
Tijdens W.O.I was Talbot House, een soldatenclub in Poperinge, als een oase van rust in een dolgedraaide wereld. Hier kon de vermoeide militair even de oorlog vergeten, even afstand doen van z'n rang en de bijhorende verplichtingen, even gewoon mens zijn. De soldaat en de generaal, de aalmoezenier en de aartsbisschop, de deserteur, de verpleegster en de muzikant, allemaal kwamen ze thuis in Talbot House.

Dit boek vertelt in de eerste plaats het verhaal van Talbot House, hoe het tot stand kwam, wat het beoogde, en wat er gebeurde. 

Centraal in de geschiedenis van The Old House staat Tubby Clayton, stichter en bezieler ervan. Hij neemt ons mee doorheen 'zijn oorlog', van bij z'n aankomst in Frankrijk tot na de demobilisatie, doorheen Poperinge en het verwoeste Ieper, op z'n talloze tochten naar batterijen en eenheden verspreid over de Salient. De oorlog en al z'n grauwe ellende vormt het onvermijdelijke decor, maar speelt hier niet echt mee. Want dit boek wil vooral de vele verhalen vertellen van de mensen die naar Talbot House kwamen, wat het Huis voor hen betekende, hoe zij 'hun oorlog' ervaarden.

Om de geschiedenis van het Huis en z'n bewoners te kunnen reconstrueren, werd een beroep gedaan op origineel en meestal onuitgegeven bronnenmateriaal. Aan de hand van duizenden documenten, brieven, getuigenissen, dagboekfragmenten, verslagen, berichtjes, enz., werd geprobeerd een historisch correct beeld op te hangen van dit 'alternatieve' ontspanningsoord achter het front. Het boek omvat zes grote delen die samen het verhaal van het Huis vertellen. Daarna volgen nog een aantal uitvoerig gedocumenteerde bijlagen over onder meer Poperinge tijdens de oorlog, het burgerleven, de medische diensten, het ontstaan van de Toc H-beweging, enz..

De vele warm menselijke verhalen en getuigenissen worden doorspekt met tal van foto's en illustraties in kleur, duo-toon en zwart-wit, de meeste nooit eerder gepubliceerd. Dit werk is niet alleen een aangenaam kijk- en leesboek, maar ook een waardevol geschiedkundig document. Je kan het zowel van A tot Z lezen als er naar hartelust in grasduinen tussen de vele foto's en fragmenten.

Technische gegevens:
  • 26 cm x 18 cm, garengenaaid
  • 512 blz., 350 illustraties
  • omslag in kleur, met bedrukte binnenflappen
  • auteurs: Jan Louagie en Katrien Nolf
  • uitgave van de v.z.w. Talbot House van Poperinge, druk Lannoo

Gepubliceerd 14/04/2000.