Talbot House, Schuilplaats in de hel - Ieper 1914-1918
Paul Chapman
Talbot House, Schuilplaats in de hel - Ieper 1914-1918
Slagveld België 14

De geschiedenis van 'Toc H' kende een bescheiden begin in de modder van Vlaanderen. Het huis dat in Poperinge werd gekocht, werd bijna 'Church House' genoemd, een plaats die vermoeide geesten een korte periode van rust en recuperatie zou kunnen verschaffen. Al snel werd het omgedoopt tot 'Talbot House' als treffende herinnering aan luitenant Gilbert Talbot, de broer van Neville. Ze waren beide zonen van een vooraanstaand Anglikaans bisschop. Gilbert was gesneuveld in de zomer van 1915 bij Hooge Chateau voor Ieper.

Het huis bevindt zich aan de Gasthuisstraat 43, vlak naast de markt in Poepringe. De voormalige 'Club voor Jan en Alleman' is er voor iedereen duidelijk zichtbaar. Poperinge was destijds een kleine stad ten westen van Ieper en lag tot de laatste achttien maanden van de oorlog buiten het bereik van het vijandelijk geschut. De stad werd door de Britten intensief gebruikt als rustplaats achter het front rond Ieper. Ze zou een oase van vrede en rust worden voor de talrijke jongelui die op zoek waren naar kalmte, ver weg van het rumoer en de gevaren van het slagveld.

Met dit werk heeft de auteur de atmosfeer van Talbot House en 'Toc H' op treffende wijze gevat en zijn lezerskring zou moeten getuigen van succes door deze fraaie prestatie. Het gaat hem om de sfeer van een plaats waar de modderige, verschrikte jonge soldaten een 'andere wereld' konden proeven, en die voor hun vermoeide geesten een kortstondig en rustig intermezzo vormde, al was het maar voor een paar korte, maar aangename uren.

Met dit boek zet Paul Chapman zeker een nobele gedachte verder die nog lang zal nazinderen!

Het ontstaan. Poperinge. Flanders Inn. Welkom iedereen. Alle rangen. De voorkamer. De bovenkamer. Ten velde. 1918. De vredigheid van Vlaanderen. Een stukje Vlaanderen. De Tweede Wereldoorlog. Een dag uit het leven. Aankondigingen en dagorders.

Technische gegevens:
  • 13,5 x 21 cm staand
  • Auteur: Paul Chapman
  • Uitgegeven door Uitgeverij De Krijger
  • Aantal pagina's: 160

Gepubliceerd: 25/04/2006.