Van je toegewijde zus, Cécile: brieven over-leven tijdens de Groote Oorlog
Paul Saelens, Martine Mensaert
Van je toegewijde zus, Cécile: brieven over-leven tijdens de Groote Oorlog
Aan de hand van talloze brieven, kaarten en korte geschreven berichten vertelt dit boek het verhaal van een jonge vrouw die koste wat kost haar familie wil samenhouden in die vreselijke periode van de geschiedenis: WOI.

Cécile schreef vanuit Aardenburg (Nl), waar ze heen gevlucht was met de adellijke familie bij wie ze werkte als gouvernante, naar haar broer die aan het front zat en naar haar ouders die in Brugge waren achtergebleven. Algauw maakte ze deel uit van een communicatiecircuit tussen frontsoldaten en hun families in Brugge.

Ze vertelt over het dagelijkse leven in niet-bezet Nederland, de geplande verhuizing naar Engeland, haar pogingen om haar broer te zien, het dramatische voorval dat de familie treft. Het verhaal is opgebouwd uit laagjes: achter de ogenschijnlijk oppervlakkige nieuwtjes, schuilt een verhaal van grote bezorgdheid en ongerustheid; een verhaal van het draagbaar willen maken van het dagelijkse leven voor elkaar.
 
De brieven van Cécile werden teruggevonden door haar kleinzoon Paul Saelens.  Samen met zijn vrouw Martine Mensaert, stelde hij dit boek samen. Omdat de briefwisseling zo compleet is ( op zich al vrij bijzonder) krijgt de lezer een indringend beeld van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een uit het leven gegrepen boek, toegespitst op het ‘gewone’ leven tijdens een oorlog eerder dan op de algemene geschiedenis. Geen droge feiten, maar echte menselijke emoties.
 
Het boek is rijkelijk geïllustreerd met (in kleur) meer dan 100 kopieën van de originele brieven, kaarten en foto’s die Cécile naliet. Dat alleen al maakt dit boek uniek.

Techische gegevens
  • Auteurs: Paul Saelens en Martine Mensaert
  • Paperback - 400 pag. - Afmeting: 15 x 23 cm - Prijs: 24,95€
  • ISBN : 978 94 6168 0259
  • Te bestellen via Boekenbank of Zorro Uitgeverij - www.zorrobooks.be 

Gepubliceerd 31/01/2014.