Vossenjong
Marc Andries
Vossenjong
Een literaire roman door Marc Andries
OVER FLAMINGANTEN EN BELGICISTEN
OVER BROERS DIE TEGENOVER ELKAAR KOMEN TE STAAN

Via het levensverhaal van de eeneiige tweeling Anatole en Ferdinand Vos, vertelt 'Vossenjong' de geschiedenis van de Vlaamse Beweging van de 19e eeuw tot na de Eerste Wereldoorlog. De tweeling wordt in 1896 geboren als zonen van de beroemde luministische schilder Camille Vos. De jongetjes zijn zo gelijkend dat het best mogelijk is dat ze na de geboorte zijn verwisseld, zodat Anatole misschien toch Ferdinand is en omgekeerd. Ze groeien op in het beschermende milieu van het 'Vossenhol' en delen alles, zelfs de liefde voor de mooie Roza Schoonbeek.

Dan drijft het lot hen onverbiddelijk uit elkaar. Bij de keuring voor militaire dienst blijkt dat Ferdinand platvoeten heeft. Hij wordt afgekeurd. Zijn broer Anatole belandt na het uitbreken van de oorlog aan de IJzer en wordt als vanzelfsprekend een overtuigde Vlaming. Ferdinand, maakt mede door zijn verloving met Roza Schoonbeek, carrière in het Belgicistische industriële milieu.

EEN ROMAN DIE DE VINGER OP DE POLITIEKE WONDE LEGT

'Vossenjong' is een literaire roman en vertelt niet alleen de geschiedenis van twee broers maar tekent ook het ontstaan, het hoe en waarom van de Vlaamse Beweging, zonder een pamflet te worden. Het is meteen ook een historische roman - met grondige research ten grondslag - en een zoektocht van de auteur naar zijn eigen roots, waarbij hij zijn voorvaderen als romanfiguren ten tonele voert.

Marc Andries is al vijftig jaar schrijver: 'Vossenjong' is zijn vijfentwintigste boek. In het begin van zijn carrière werd hij bestempeld als een van de meest veelbelovende nieuwelingen in de Nederlandstalige literatuur. Modegrillen en vriendjespolitiek in de jaren zestig en zeventig verhinderden zijn definitieve doorbraak, maar Andries is altijd met succes blijven schrijven. Zijn boeken bleven lezers vinden. Met dit boek bevestigt hij opnieuw zijn talent en zijn literaire waarde. 'Vossenjong' kan dan ook zonder twijfel als zijn meesterwerk beschouwd worden.

Technische gegevens:
  • Auteur: Marc Andries
  • Paperback
  • 320 pag.
  • Afmeting: 21x14,5 cm
  • Prijs: 19,95€
  • ISBN : 978 94 6168 0051
  • Uitgever: Zorro Books

Gepubliceerd 05/02/2012.