Vreemde eenden in de strijd
Frank Decat
Vreemde eenden in de strijd
Wie soldaat zegt, denkt meteen aan jonge, sterke en gezonde mannen. Maar niets is minder waar. De afgelopen eeuwen werd het slagveld ook bevolkt door kranige senioren, die in 1914 vrijwillig in dienst gingen en in de verschrikkelijke loopgravenoorlog belandden. Of middeleeuwse blinde krijgsheren, die troepen aanvoerden én naar de overwinning leidden. Piloten met kunstbenen, die halsbrekende toeren uithaalden tijdens luchtgevechten. Monniken, priesters en bisschoppen, die vergaten dat zij niet mochten doden, en er op los moordden voor de ‘goede zaak’. Ook jonge kinderen en vrouwen speelden een belangrijke rol in veldslagen en oorlogen doorheen de geschiedenis.

Frank Decat vond voorbeelden van zulke ongewone strijders doorheen de hele geschiedenis en in verschillende culturen. Hun verhaal, vaak vergeten in de geschiedenisboeken, staat nu centraal. Velen van hen moesten niet meevechten, maar deden dat toch.

Historicus Frank Decat is gespecialiseerd in militaire en regionale geschiedenis. Naast vele artikels voor diverse tijdschriften schreef hij een aantal boeken rond de Belgische en westerse krijgsgeschiedenis. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen eerder Sint-Truiden 1784 (2012).

Frank Decat vertelde in Babel op Klara meer over zijn boek.

Technische info:
  • ISBN nummer: 9789058269379
  • Prijs: € 27.50
  • Uitgegeven bij Davidsfonds

Gepubliceerd 04/12/2013.