We werden honderd jaar ouder | Dichters over de Eerste Wereldoorlog
Chris Spriet
We werden honderd jaar ouder | Dichters over de Eerste Wereldoorlog
Gedichten en aquarellen over de Eerste Wereldoorlog
Unieke bloemlezing van vertaalde en Nederlandstalige oorlogspoëzie. 
Wim Opbrouck maakte prachtige aquarellen bij de gedichten. 
Tentoonstelling rond boek loopt van 5 oktober t.e.m. 3 november 2013 in Langemark.


Woede, wanhoop, angst, ondraaglijk verdriet maar ook mededogen en hoop. De Eerste Wereldoorlog maakte heftige emoties los bij ieder die erbij betrokken was. Aan weerszijden van de frontlinie schreven soldaten, verpleegkundigen, dokters en de achterblijvers op het thuisfront hun ervaringen neer in pakkende verzen. Het was hun manier om te proberen de gruwel van de oorlog te vatten en te verwerken.

Nu, honderd jaar later, blijven hun stemmen ontroeren, fascineren en huivering wekken. Hun gedichten verrijken het beeld van en de herinnering aan de Grote Oorlog, die niet lijkt over te gaan.

Wij werden honderd jaar ouder brengt ruim 120 Engels-, Duits-, Frans- en Nederlands- en anderstalige gedichten in originele versie en vertaling. Het boek brengt voor het eerst gedichten samen, niet alleen van gevestigde namen, maar ook van ‘gewone’ dichters zonder uitgesproken literaire pretenties. De gedichten worden thematisch geordend en aangevuld met biografieën van de dichters.

Daarnaast bevat het boek de prangende getuigenis van Margi Blunden wiens vader Edmund getekend was door wat hij meemaakte tijdens de oorlog. We werden honderd jaar ouder is een beklijvend boek om op gepaste wijze de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

De selectie van de gedichten werd gemaakt door Chris Spriet, jarenlang taaldocent Germaanse talen. Al tijdens zijn lerarencarrière integreerde hij het waardevolle literaire erfgoed van de Grote Oorlog in zijn lessen.  Acteur Wim Opbrouck voorzag de teksten van sobere maar krachtige illustraties. Zijn aquarellen in zwart, rood en blauw zijn een indrukwekkende aanvulling op de gedichten.

Een selectie van de originele illustraties van Wim Opbrouck wordt van 5 oktober t.e.m. 3 november tentoongesteld in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle.

Technishe gegevens: De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle van 5/10/2013 tem  3/11/2013, elke werkdag van 9-12 uur, op woensdag ook van 14-16 uur en op donderdag ook van 14-18.30 uur; op zondag 3 november is de tentoonstelling open van 10-15 uur en van 16.30-18 uur.

Gepubliceerd op 30/09/2013.