Campagnebeeld ‘Passchendaele 1917’ toont verdwenen graf van vermiste soldaat
04 juli 2007 - Passendale - Bron: Westtoer
Dit jaar wordt de ‘Slag bij Passendale’ herdacht. Het is precies 90 jaar geleden dat deze desastreuze militaire actie in Passendale bij Zonnebeke en Ieper plaatsvond.

Voor het campagnebeeld op affiches en folders koos men voor een bekend beeld van soldaten bij een bomtrechter met er rond enkele dodenkruisen. Een treffende foto van het Imperial War Museum in London.

Nu is op een van die houten kruisen een van de soldaten geïdentificeerd.

Frank Vickery

Het bewuste kruis vermeldt duidelijk de naam van ‘Sapper’ Frank Vickery. Hij behoorde tot de ‘475th Field Company’ van de ‘Royal Engineers’, zeg maar de genietroepen. Frank werd geboren in 1886 en was de zoon van Job en Eliza Vickery. Hij trad in het huwelijk met Emily Hunt en woonde bij Bristol, in het dorp Westbury-on-Trym langs de Cherington Place 19.

Vermist

De foto van de handenwassende soldaten bij de bomtrechter is genomen op 13 maart 1918. De ‘Slag bij Passendale’ was dan al maanden voorbij. Het beeld uit 1918 toont een voorlopige begraafplaats die werd beschoten. Het landschap ligt overhoop en de kruisen staan her en der verspreid. Enkele staan in het water van de bomtrechter. Blijkbaar lag deze site na 13 maart nog onder artillerievuur en was het graf van Frank Vickery nadien helemaal onvindbaar. Hij werd dus een ‘missing soldier’.

Vandaar dat zijn naam is gebeiteld op de ‘missing’-wanden van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Hij is terug te vinden op paneel 8 en 162, meldt de site van de ‘Common Wealth War Graves Commission’ (www.cwgc.org) die over de wereld voor 23.000 begraafplaatsen en 1,7 miljoen soldatengraven zorgt.

89.853 Britse soldaten zonder bekend graf

De meeste vermisten van het Britse Commonwealth staan gebeiteld op de wanden van de Menenpoort in Ieper. Het zijn er 54.896. En de Menenpoort vermeld alleen de gesneuvelden tot en met 15 augustus 1917. De oorlog zou nog ruim een jaar duren en er kwamen nog eens 34.957 namen van vermisten bij …en er was geen plaats meer op de Menenpoort. Toen werden de namen vanaf 15 augustus 1917 vermeld op de grote cirkelvormige wand op het Tyne Cot Cemetery. Frank Vickery sneuvelde op 16 augustus 1917. Hij was toen 31 jaar. De Slag bij Passendale was toen nog niet halverwege. Allicht is hij ergens in ‘Flanders Fields’ begraven onder een zerk met het opschrift ‘Known unto God’.

12 juli 2007

Op donderdag 12 juli worden zowel in Passendale/Zonnebeke als in Ieper herdenkingsdplechtigheden gehouden. Passendale herdenkt 90 jaar ‘Slag bij Passendale’ en Ieper herdenkt 80 jaar Menenpoort. Deze laatste werd in 1927 ingehuldigd.

Op beide plechtigheden zal de konigin van Groot-Brittannië aanwezig zijn in het gezelschap van haar gemaal Prins Philippe, en van onze koningin Paola. Koning Albert moet wegens zijn heupoperatie verstek laten gaan.

Een uitgebreid programma is te vinden op www.passchendaele.be en www.ieper.be.