De Bestanden – vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 december 2014
07 November 2014 - Beselare - Bron: Gemeente Zonnebeke
Kerst 1914. In een smalle strook niemandsland ontstonden op een groot aantal plaatsen spontane verbroederingen tussen de vijandelijke troepen. De contacten verliepen hoffelijk, ongewapend, vriendelijk en soms uitgelaten. Soldaten verrasten elkaar met iets lekkers, een geschenk of een lied.  In dit niemandsland werden muzikale grenzen verlegd, liederen en enthousiasme werden uitgewisseld. Het teken dat de kerstbestanden in de verwoeste streek hebben gegrift, is universeel en van alle tijden.  De Bestanden brengt deze periode voor de vijfde maal in herinnering.
 
Meuris zingt een heel klein beetje oorlog – vrijdag 12 december 2014 om 20.00 uur – kerk Klerken
Deze productie loopt in samenwerking met de Fanfare uit Merkem.
 
De Kleine Vrede – Wouter Vandenabeele, Olla Vogala, Nfaly Kouyaté, Marc Hauman, Elly Aerden, Vera Coomans,Elias Bachoura – zaterdag 13 december 2014 – Sint Martinuskerk Beselare

Het voorprogramma wordt gebracht door De Reutelnoot die grasduinen in het breed repertoire van kerstnummers met een link naar de vredesgedachte. De rode draad in het concert zijn een vijftal brieven die verteld worden vanuit het oogpunt van een soldaat aan het front verteld.  Het concert start met een verwijzing naar november-december 1914.  De troepen hebben zich aan beide zijden ingegraven.  Er heerst een grote moedeloosheid en de barre weersomstandigheden zorgen evenmin voor optimisme.

Centraal in de productie staat  “ Het Kerstbestand 1914 “.  Op verschillende plaatsen aan het front verbroederen beide kampen….Kortom de oorlog verdwijnt even op de achtergrond.  Maar de oorlogsleiding grijpt in en maakt snel een einde aan de toestand.
Er worden een beperkt aantal kerstliederen gebracht in een eigentijdse bewerking.  Maar de hoofdmoot van het concert wordt een repertoire gecreëerd voor deze productie.  De Kleine Vrede eindigt met een verwijzing naar de actualiteit.  We leren nooit uit onze fouten, de geschiedenis herhaalt zich steeds.

Wouter Vandenabeele tekende voor deze productie en schreef alle arrangementen.  Muzikaal wordt hij ondersteund door Olla Vogola en hij krijgt versterking van Marc Hauman, Elly Aerden, Vera Coomans Elias Bachoura en Nfaly Kouyaté.

De productie kadert in en sluit  de activiteiten af rond “ De Vergeten Winter “ in Zonnebeke.
 
Madammen in den Oorlog – zondag 14 december 2014 om 15.00 uur – Sint-Jozefskerk Wervik

Lady Angelina, Jorunn Bauweraerts & Michelinne Van Hautem zien de oorlog vanuit het standpunt van de vrouw: het meisje dat haar lief ziet vertrekken naar het front, de moeder die haar kind als soldaat uitzwaait  Songs van Sting, Brel, The Andrew Sisters …worden in een oorlogsjas gestoken.  3 straffe madammen en een vierkoppige band luisteren de avond muzikaal op. A Lieta Vitae verzorgt de inleiding.  

Reservatie tickets € 12/voorverkoop - € 14/aan de deur – weekendticket € 25/voorverkoop - € 30/aan de deur – dienst cultuur Zonnebeke – cultuur@zonnebeke.be - 051 48 0061.

De Bestanden is een samenwerking tussen VZW De Boot, diensten cultuur Houthulst, Wervik en Zonnebeke
Kadert in de culturele programmatie van Gone West.