Nieuwe troeven voor het toerisme in de Westhoek
24 February 2015 - Diksmuide - Bron: Westtoer
Het provinciebedrijf Westtoer presenteert in de Westhoek ook in 2015 een brede waaier met nieuwigheden. Belangrijk zijn de zes nieuwe fietsroutes die in het teken staan van de Eerste Wereldoorlog. Het nieuw evenement ‘Weekend aan de stroom’ plaatst de recreatie op en langs het water in de kijker. Ook voor de herdenking van 100 jaar WO I in de Westhoek worden dit jaar tal van evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.
 
“De Westhoek beleefde vorig jaar een topjaar met niet minder dan 800.000 WO I toeristen, meer dan een miljoen overnachtingen en een verwachte omzet van 150 miljoen euro. We behoren tot de top als we ons meten met andere toeristische regio’s in Vlaanderen. Er is een groei op de Nederlandse markt. In een hele reeks landen hebben velen ondertussen kennis gemaakt met ‘Flanders Fields’. We blijven in 2015 volop inzetten op de herdenking van WO I. Tal van initiatieven bewijzen dat de Westhoek nog veel meer toeristische troeven heeft, van couleur locale tot recreatie en een ruim kindvriendelijk aanbod”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Van links naar rechts: Stefaan Gheysen (Westtoer), Jurgen Vanlerberghe (Stad Poperinge), Valérie Heyman (Westtoer), Jef Verschoore (ondervoorzitter Westtoer) en gedeputeerde Francky De Block (voorzitter Westtoer).


 
Zes nieuwe WO I fietsroutes

Rond het thema van de Eerste Wereldoorlog presenteert Westtoer dit jaar zes nieuwe toeristische fietsroutes. De lusvormige routes verbinden monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren. De fietsroutes zijn ongeveer 40km lang en in één richting bewegwijzerd met zeshoekige metalen borden, in bruine kleur met een poppy. In het voorjaar openen we vier routes: de Poproute (maart), de Ieperboogroute (Ieper - april), de Gifgasroute (Langemark – april), Aller-retour & Niemandswater (Alveringem-Lo-Vleteren – juni), Käthe Kollwitzroute (september) en de route ‘IJzer 14-18’. De bijhorende routefolders worden verkocht aan € 2 per stuk en zijn verkrijgbaar in de diensten voor toerisme in de Westhoek en bij Westtoer.
 
Nieuwe Westhoek KD website

De nieuwe website www.westhoekkd.be bundelt het kindvriendelijke toeristische aanbod in de Westhoek. De invalshoeken zijn divers: kindvriendelijke logies en arrangementen, speurtochten in het bos, kinderboerderijen, pretparken, doe-musea en -bezoekerscentra, dierenparken, fiets- en wandeltochtjes, indoor speelpleinen, evenementen op maat van families met kinderen. Ook kindvriendelijke restaurants en cafés in de Westhoek staan op de nieuwe KD-website in de kijker.
 
Weekend aan de stroom

Het nieuw evenement ‘Weekend aan de stroom’ (30-31 mei 2015) vindt plaats in de IJzer- en Handzamevallei. Het is een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de regionale landschappen, ANB, een aantal diensten voor toerisme en Toerisme Westhoek/Westtoer. Het wordt een weekend vol belevingsvolle recreatieve activiteiten op en langs de IJzer, langs de groene assen en langs bewegwijzerde routes. De doelgroep zijn zowel families met kinderen als sportieve genieters. Info is vermeld op  www.toerismewesthoek.be/weekendaandestroom 
 
Nieuwe brochures
 
Westtoer realiseert dit jaar de 16de editie van Westhoekjes met een totale oplage van 70.000 exemplaren. Nog recent zijn de nieuwe editie de pocketgids over WO I (70.000 Nederlandstalige exemplaren en 30.000 Engelstalige exemplaren) en de toeristische WO I kaart (50.000 exemplaren). De viertalige vaarkaart is aan zijn tweede editie toe en valt bijzonder in de smaak bij de pleziervaarder die zowel vanuit Vlaanderen als vanuit de buurlanden naar ‘Flanders Fields’ op verkenning komt. De Westhoekvoordeelpas blijft een meerwaarde voor de toerist die ten minste één nacht in de Westhoek overnacht. Dit jaar bevat de voordeelpas meer dan € 65 aan kortingen bij diverse musea en attracties in de regio. Tegen de paasvakantie wordt de derde editie verwacht van het ‘Vakantieboek voor Westhoek KD’s’.
 
De gratis brochures en de nieuwe WO I kaart zijn te verkrijgen via de website www.toerismewesthoek.be of bij de toeristische diensten van de streek. De WO I fietsroutes zijn hier telkens ook te verkrijgen na de geplande openingen.
 
Meer info: www.toerismewesthoek.be | www.100jaargrooteoorlog.be | www.westhoekkd.be