Van de Verste Uiteinden van de Aarde
26 September 2015 - Zonnebeke - Bron: Ambassade van Nieuw-Zeeland
Op 4 oktober 2015 worden er door de Nieuw Zeelandse ambassade in België in samenwerking met de gemeentebesturen plechtigheden georganiseerd in Poperinge en Zonnebeke.

Hieronder kunt u het verloop van de plechtigheden volgen. Wij willen u hiervoor graag uitnodigen en hopen ook dat u uw publiek hierover wilt inlichten.

Evenement 1 ( Helleketelweg, 8970 Poperinge)

Plechtigheid voor de herdenking van de dood van de eerste All Black kapitein Dave Gallaher tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 Okt 1917. Deze plechtigheid zal doorgaan op de CWGC begraafplaats Nine Elms te Poperinge.

4 oktober 2015 om 10.30 uur

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden dertien All Black rugby spelers gedood. Dit is 10% van de All Blacks die het voorbije decennium de zwarte trui met de zilvervaren droegen. Vier van hen werden gedood in twee weken tijd in juni 1917 toen de Nieuw Zeelandse Divisie aanviel op de heuvelrug van Mesen tijdens de Mijnenslag.

De meest bekende van de All Black slachtoffers was Sergeant Dave Gallaher; hij was de aanvoerder van de originele All Blacks op hun tournee door Groot-Brittannië, Frankrijk en Noord Amerika in 1905-1906. Hij werd dodelijk gewond op 4 oktober 1917 bij ’s Graventafel. Later die dag is hij gestorven en werd begraven op de Nine Elms begraafplaats in Poperinge. Officieel was hij 41 jaar oud, maar eigenlijk was hij bijna 44. Hij had moedwillig zijn leeftijd verlaagd. Hij was getrouwd en had een dochtertje.

Evenement 2 (Passendale – ‘s Graventafelstraat)

Nieuw Zeelandse herdenkingsplechtigheid voor de 98ste verjaardag van de Slag bij Broodseinde, 4 Okt 1917.

Nieuw Zeelands Monument, ’s Graventafel
4 oktober 2015 om 11.30 uur.

De Nieuw Zeelandse Divisie nam deel aan de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917 en kregen de opdracht om ’s Graventafel, een uitloper van de Midden West-Vlaamse Heuvelrug te veroveren. Op deze dag werden de Duitse troepen overweldigd door de Nieuw Zeelandse soldaten, die 1.100 krijgsgevangen maakten en een belangrijke bijdrage leverden voor het oostwaarts verleggen van de frontlijn. Deze overwinning was ten koste van 1.653 slachtoffers waarvan 330 doden.

Evenement 3 (Oude Kaasmakerij – ’s Graventafelstraat 48, 8980 Passendale)

Inhuldiging van het Nga Tapawae paneel – De Nieuw Zeelandse Erfgoed Route
De Oude Kaasmakerij Passendale – parkeerterrein.
4 oktober 2015 om 12.00 uur

Ngā Tapuwae is Maori voor "de voetsporen" en is een project van de Nieuw Zeelandse regering met als doel mensen te informeren die meer willen vernemen over de inbreng van Nieuw Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het bestaat uit een reeks merktekens die de voetsporen van de Nieuw Zeelandse soldaten volgen, eveneens hier in België. Het zal de bezoekers toelaten de locaties te zien waar de Nieuw Zeelanders gestreden hebben en ze zullen er de verhalen over deze plaatsen leren kennen. Op belangrijke punten van dit spoor worden merktekens geplaatst met infoborden. De Nieuw Zeelandse Minister van Kunst, Cultuur en Erfgoed zal zo’n merkteken inhuldigen aan de Oude Kaasmakerij bij ’s Graventafel op 4 oktober 2015. Op 12 oktober 1917, lanceerden Nieuw Zeelandse soldaten vanaf dit punt een aanval tegen de Flandern I stelling op de uitloper van Belle Vue die dramatisch eindigde. Soldaten en geschut verzonken in de modder en hierdoor schoot de eigen artillerie te kort met als gevolg dat de Nieuw Zeelandse soldaten die klaarstonden om verder op te rukken werden gedood door hun eigen artillerie.

Het eerdere artilleriebombardement was er ook niet in geslaagd de prikkeldraad en Duitse bunkers met hun machinegeweren uit te schakelen. Nieuw Zeeland heeft in een paar uren die dag, 2700 man verloren waarvan er 846 sneuvelden. Tot nu toe was er geen enkel monument of merkteken om deze plaats te identificeren die voor zoveel Nieuw Zeelandse families het schouwspel van die tragedie was.

http://ngatapuwae.govt.nz/stories/westernfront/index.html

Evenement 4 (Oude Kaasmakerij – ’s Graventafelstraat 48, 8980 Passendale)

Aanstelling van Mr Freddy Declerck tot Ere Kapitein ter Zee bij de Koninklijke Nieuw Zeelandse Marine.

Mr Declerck is de eerste overzeese ontvanger voor deze benoeming.