Nieuw: Stadswandelroute in Nieuwpoort
22 November 2015 - Nieuwpoort - Bron: Westtoer
Het Provinciebedrijf Westtoer huldigde recent de Stadswandelroute Nieuwpoort officieel in. De route is bewegwijzerd met klinknagels en bundelt de hoogtepunten van Nieuwpoort.

Vanuit het bezoekerscentrum 'Westfront Nieuwpoort' brengt het traject je naar het sluizencomplex ‘De Ganzepoot’, Bommenvrij, de Markt en de Frontzate. Ook de Kinderboerderij De Lenspolder, de Jachthaven en de Vismijn maken deel uit van dit 7,8 km lange traject. 

De oorspronkelijke Koolhofwandelroute langs de rand van het centrum en het Spaarbekken Koolhofvaart is nu omgevormd tot Stadswandelroute Nieuwpoort. Het nieuw traject ontsluit tal van bezienswaardigheden in het stadscentrum. De route vat de hoogtepunten van de historische stad Nieuwpoort in één wandeling samen. De middeleeuwse stichting, de ontwikkeling van de stad, het oorlogsverhaal, de wederopbouw, de maritieme en waterbouwkundige geschiedenis komen aan bod. Naast historische bezienswaardigheden zoals het Koning Albert I-monument, de Stadshalle en Bommenvrij biedt Nieuwpoort ook niet-erfgoed gerelateerde bezienswaardigheden. Zo heeft de wandelaar vanop de Robert Orlentpromenade zicht op het kunstwerk ‘Le Vent Souffle où il Veut’, een ontwerp van kunstenaar Daniel Buren. In de brochure worden alle bezienswaardigheden toegelicht. Er zijn ook twee thema’s uitgewerkt. Het eerste handelt over Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort die op 16 mei 1650 op de brandstapel gebracht werd. In het tweede thema komt de geschiedenis van de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog aan bod.

Bewegwijzering met klinknagels

De stadswandelroute is bewegwijzerd met 272 metalen klinknagels in de grond. De Stadshalle staat in de klinknagels gegraveerd als historische afbeelding die de route typeert. De Stadswandelroute Nieuwpoort is de zesde erfgoed/stadswandelroute aan de kust die met metalen klinknagels bewegwijzerd is. De klinknagels tonen de wandelaar op een discrete, maar duidelijke manier de weg. In de loop van de volgende jaren zullen nog vier erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd worden.

Partners

De Stadswandelroute Nieuwpoort is een initiatief van Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen, en werd gerealiseerd in samenwerking met de Stad Nieuwpoort.

Praktisch

Van de stadswandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost €2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen: