Inhuldiging Infozuilen vergeten Belgische Begraafplaats Neuville-sous-Montreuil
24 September 2016 - Diksmuide - Bron: Westhoekoverleg
Op zaterdag 24 september 2016 trekt een delegatie van het Westhoekoverleg naar Neuville-sous-Montreuil (Frankrijk) om er een infozuil in te huldigen nabij de vergeten Belgische begraafplaats. 

Gedurende de Eerste Wereldoorlog ontstond er een Belgische kolonie in een voormalig Kartuizerabdij van Neuville bestaande uit vluchtelingen die in hoofdzaak uit de Westhoek afkomstig waren.  Meer dan 5000 mensen verbleven er tot in 1919.  In deze periode werden 602 mensen begraven in de nabijheid van de abdij.  Doorheen de jaren kwam deze begraafplaats volledig in de vergetelheid.  Toen dit in het najaar van 2014 aangekaart werd op het Westhoekoverleg door de burgemeester van Poperinge, dhr. Christof Dejaegher, sprak Westhoekoverleg de wens uit om iets te doen aan deze situatie.  In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen werden infozuilen en bewegwijzering ontwikkeld om deze grafheuvel terug herkenbaar te maken in het landschap.  In samenwerking met de Stichting van de Kartuizerabdij en de gemeente Neuville worden deze zuilen ingehuldigd.
 
Verdere achtergrondinformatie m.b.t. deze ‘vergeten begraafplaats’ kan worden teruggevonden op de website van Westhoekoverleg: http://www.westhoekoverleg.be/nl/themas/neuville

U vindt er ook een aantal foto's van de plechtigheid op zaterdag 24/09/2016.