Herdenkingsactiviteiten voor drie Canadese piloten
09 mei 2017 - Geluwe - Bron: Dirk Decuypere
100-JARIGE HERDENKING & REDEDICATION CEREMONY
Langemark-Poelkapelle en Geluwe (Wervik)

Op 18 mei 1917 haalde luchtafweergeschut het vliegtuig van Lieutenant Lindsay DRUMMOND (No 1 Squadron, RFC) neer tijdens zijn aanval op een Duitse observatieballon boven de Kampstraat (Geluwe). Hij werd begraven op het nabijgelegen Ehrenfriedhof No. 49. Lindsay Drummond was afkomstig van Toronto (Canada).
 
Op 5 juni 1917 crashten Second Lieutenant Robert Smith BENNIE en zijn waarnemer Lieutenant Thomas Arthur METHERAL (No. 45 Squadron, RFC) in Geluwe. Dat gebeurde na een luchtgevecht tijdens een fotoverkenning boven Menen. Ook zij werden begraven op Ehrenfriedhof No. 49.  Robert Bennie was van Leamington (Canada) en Thomas Metheral van Moosejaw (Canada). 

In 1955 werden hun graven overgebracht naar Cement House Cemetery in Langemark. Omdat toen enkel Lt T.A. Metheral kon geïdentificeerd worden, kreeg alleen hij een bekend graf. Pas in 2017 werden ook Lt  L. Drummond en 2Lt  R.S. Bennie geïdentificeerd en krijgen ook zij een bekend graf. 

Op 18 mei 2017 herdenken de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Wervik-Geluwe, in samenwerking met de Belgische en Britse Ministeries van Defensie hen met volgend programma: 
  • 11 u.: Rededication Ceremony  (onthulling nieuwe grafstenen Lt Drummond & 2Lt Bennie) door het Joint Casualty and Compassionate Centre (British Ministry of Defence) op Cement  House Cemetery, Boezingestraat 148, 8920 Langemark
  • 15 u. : Herdenking in de Kampstraat, 8940 Geluwe met onthulling van een  monument voor Lt L. Drummond bij de plaats waar hij crashte
  • 16 u.: Herdenking aan de Magerheidstraat 111, 8940 Geluwe met onthulling van een monument voor 2Lt R.S. Bennie en Lt T.A. Metheral nabij de voormalige Duitse militaire begraafplaats
Met deelname van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht en een eredetachement van de Belgische Luchtcomponent. 

De plechtigheden in Langemark en Geluwe vinden plaats in aanwezigheid van de families Drummond, Bennie en Metheral uit Canada.
 
Voor meer gedetailleerde informatie, contacteer dirk.decuypere@skynet.be, 0477 06 74 46