10e Vredeswake heeft als thema ‘mensenrechten’
08 oktober 2017 - Langemark - Bron: Vredeswake Langemark
  • zondag 5 november 2017
  • 10de vredeswake heeft als thema ‘mensenrechten’
  • met mensenrechtenspecialist prof. Stephan Parmentier (KU Leuven) en mensenrechtenverdediger Albaqir Mukhtar (Soedan)
  • speciale actie ‘7500 brieven voor AZZA SOLIMAN’
  • muziek door solidariteitskoor Frappant (85 muzikanten en zangers)
Mensen: recht op vrede

100 jaar geleden was het concept ‘universele mensenrechten’ nog onbestaand. Sinds 1948 is de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ wereldwijd een standaard. Wat allerminst betekent dat die mensenrechten overal gerespecteerd worden. Bovendien staan ze de jongste tijd – ook in eigen land - meer en meer onder druk. Zolang fundamentele rechten van mensen geschonden worden, kan er geen vrede zijn. De 10de vredeswake op zondag 5 november 2017 in Langemark roept op om wakker te blijven voor mensenrechten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden mensenrechten massaal geschonden. Al werden bijvoorbeeld de gruweldaden van Duitse troepen bij de inval in België, noch de executies van geallieerde soldaten met shellshock (ten onrechte beschuldigd van desertie) als dusdanig benoemd. Het concept ‘universele mensenrechten’ kwam pas na de Tweede Wereldoorlog tot stand, toen onder meer de internationale verontwaardiging over de Holocaust leidde tot de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’. Die werd in 1948 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Vredeswake

Wat wordt nu precies bedoeld met ‘mensenrechten’? Wat is de betekenis van de ‘universele mensenrechten’? Waar loopt het vandaag mis met de eerbiediging van die fundamentele rechten van de mens? Op die vragen formuleert mensenrechtenspecialist professor Stephan Parmentier (KU Leuven) een antwoord. Hij is internationaal actief als onderzoeker en (gast)docent, maar ook als adviseur van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en van Amnesty International. Hij waarschuwt onder meer voor politici die mensenrechten opzij schuiven in naam van terreurbestrijding.

Een andere opmerkelijke gast is de Soedanese mensenrechtenverdediger en vredesactivist dr. Albaqir Mukhtar. Hij staat aan het hoofd van KACE, een ngo die programma’s ontwikkelt rond mensenrechten, democratie en vredesopbouw. Hij zal getuigen over de situatie van de mensenrechten in Soedan en de Hoorn van Afrika. Hij breekt een lans voor onderwijs en ontwikkeling, die mensen in staat moeten stellen om op te komen voor hun basisrechten.

Ook muzikaal belooft het opnieuw een bijzondere vredeswake te worden. Het solidariteitskoor Frappant uit Wilrijk geeft al 30 jaar zingend ‘een stem aan stemlozen’. In 2010 riep Pax Christi het koor uit tot Ambassadeur voor de Vrede. Met 85 zangers en muzikanten zakt Frappant op 5 november af naar Langemark. Om 11.30 u. zingen ze enkele liederen aan het vredesmonument bij de Duitse begraafplaats. ’s Namiddags staan ze op het podium van de vredeswake.

7500 brieven voor Azza Soliman

In de aanloop naar de vredeswake zet Wakker voor Vrede, samen met Amnesty International, een grote solidariteitsactie op voor de Egyptische mensenrechtenactiviste Azza Soliman. Als advocate neemt ze het op voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en verkrachting. Maar de Egyptische overheid beschuldigt haar van laster en verraad. Ze riskeert tot 15 jaar cel.

Tegen 5 november hoopt Wakker voor Vrede minstens 7500 mensen (zoveel als er inwoners zijn in Langemark-Poelkapelle) te overtuigen een brief te schrijven aan de Egyptische president. Daarin wordt gevraagd alle aanklachten tegen Azza onmiddellijk te laten vallen. Verenigingen, scholen, bedrijven… in heel West-Vlaanderen worden opgeroepen om mee te doen. Alle info is te vinden op www.wakkervoorvrede.be.

Praktisch
  • De vredeswake ‘Mensen: recht op vrede’ vindt plaats op zondag 5 november 2017 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (onthaal en voorprogramma vanaf 14 u., einde voorzien om 16.30 u.). De toegang is gratis. Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.
  • In de voormiddag is iedereen ook al welkom in OC Den Tap voor een duo-gesprek met Wies Degraeve, directeur Amnesty International Vlaanderen en prof. Stephan Parmentier, hoogleraar mensenrechten aan de KU Leuven. Ze praten over actuele kwesties in het mensenrechtendebat. Er is koffie vanaf 9.30 u., start gesprek om 10 u. Liefst vooraf inschrijven via peene.peter@skynet.be of op 0474 689 460. ’s Middags kan er gepicknickt worden (picknick verkrijgbaar tegen € 3,-; vooraf bestellen), er is gratis soep en koffie.
Meer informatie is te vinden op www.wakkervoorvrede.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: info@vredeswakeslangemark.be, 0474/689.460.