Karel Balduck: 100 jaar later achterna
07 April 2018 - Oostvleteren - Bron: Ann Driessen
22 APRIL 2018: KAREL BALDUCK,100 JAAR LATER ACHTERNA
Van Oostvleteren naar Merkem


 
In 1914 begraaft juwelier-koster Karel Balduck veel goud en zilver in zijn tuin in Merkem. Daarna vlucht hij met vrouw en zes kinderen voor de wrede oorlog. In 1918 gaat hij terug naar Merkem en hij vindt zijn schat! Op 22 april,100 jaar later, wordt zijn voettocht van Oostvleteren naar Merkem herhaald, mét boeiende verhalen uit zijn oorlogsdagboek…

Op zondag 22 april kan je, in groepjes van 15-20 personen, met een begeleider op zoek gaan naar de schat van Merkem. Dat is de tocht die Karel Balduck 100 jaar geleden maakte. Het traject van deze Karelwandeling loopt van Oostvleteren naar Merkem en is ongeveer 10 km. Onderweg staan 10 vertellers die - aan de hand van een broekfragment, een gedicht, woorden en daden - pakkende verhalen vertellen uit 1914-1918. Ze gaan over de familie Balduck, die moest vluchten en overleven, maar ook over historische gebeurtenissen en heroïsche daden, over verdriet en vreugde, over heimwee en afscheid.

Familie

De vertellers en begeleiders - van alle leeftijden - zijn leden van o.m. drie Davidsfondsafdelingen en Soldatenbond Reninge en familie van Karel Balduck. Interessant is dat minstens 4 achterkleinkinderen en 10 andere familieleden van Karel Balduck aan deze verhalenwandeling meewerken als verteller of als begeleider. Voor hen heeft die dag een heel bijzondere betekenis. Tijdens de wandeling wordt ook de plaats bezocht waar Karel zijn schat begroef en terugvond. In de kerk van Merkem zal bovendien zowel de ingedeukte schatkist als het oorlogsdagboek te zien zijn.
 
Praktisch

Weer of geen weer, wandel mee op 22 april! Zorg wel voor aangepaste kledij en schoeisel. Vertrekken kan enkel tussen 13u30 en 14u30 in de Sint-Amatuskerk in Oostvleteren. De aankomst van deze wandeltocht en het slotverhaal zijn voorzien in de Sint-Bavokerk van Merkem.

Is 10 km te veel? 3 km kan ook, met vertrek aan de Drie Grachten, bij vzw De Boot, Ieperleedijkstraat 1a in Merkem.

Voor 15 april inschrijven is vereist, via balduckverhalen@gmail.com of 0494 13 11 08.

Deelname kost 10 euro: 2 drankjes,1 broodje en 1 prijslotje inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro.
 
BoekTer gelegenheid van de 100ste verjaardag van de zoektocht van Karel Balduck verschijnt het boek ‘De schat van Merkem’ van Ann Driessen. Dat is gebaseerd op zijn oorlogsdagboek, waarin hij zijn belevenissen en de gruwel van de Eerste Wereldoorlog beschreef. Karel werd geboren in Grammene, zijn echtgenote Flavie Louwaege in Noordschote. Ze woonden met hun zes kinderen eerst in Merkem, daarna in Haringe en tenslotte in Veurne. Karel Balduck was o.m. hulponderwijzer in Jonkershove en Noordschote en juwelier-horlogemaker in Merkem en in Veurne. Hij was ook koster in die gemeenten en Veurne.

Voor meer info: boekenvanann@gmail.com 
 
Deze verhalenwandeling heeft de steun van de gemeente Houthulst en is een organisatie van Davidsfonds Houthulst, Davidsfonds Vleteren, Davidsfonds Reninge-Noordschote en Soldatenbond Reninge in samenwerking met Ann Driessen, auteur van ‘De schat van Merkem. Het waargebeurde verhaal van Karel Balduck in Wereldoorlog I’.