Herdenking Wapenstilstand - Vleteren - 11/11/2023
Op 20 januari 2023 overleed de heer Michel Doise op de leeftijd van 105 jaar. Zo verdween de langstlevende Vleterense oudstrijder van WO II.

De herdenking van 11 november 2023 start in Woesten waar de Burgemeester Stephan Mourisse bloemen neerlegt aan het monument der gesneuvelden. Daarna volgt Oostvleteren met hetzelfde scenario. (Dank aan Christine Beheyt voor de foto's). De hoofdplechtigheid heeft dit jaar plaats in Westvleteren. De Heilige Mis, voorgedragen door pastoor Dominiek Moens,  start met het lied “Zombie” van de Cranberry’s. Hierin wordt het verhaal verteld van de bloedige aanslag van het IRA op zondag 20 maart 1993 in de Engelse stad Warrington waarbij de twaalfjarige Tim Parry en de driejarige Jonathan Ball sneuvelden.

Als eerste lezing wordt door mevr. Marleen Sampers een gedicht voorgelezen over de wapenstilstand.

Tijdens de offerande zingen de zusjes Huyghe het lied Iris.Na de consecratie wordt het ‘Te Velde’ gespeeld en tijdens de communie zorgt mej. Fien Debruyne met haar accordeon voor de muzikale noot.

Op het einde van de Mis worden de namen geprojecteerd van de gesneuvelde militairen en burgers van beide WO van Westvleteren alsook de namen van de oudstrijders.

Bij het verlaten van de kerk dwarrelen er bloemblaadjes van het madeliefje, symbool voor de Belgische strijders, neer vanaf het doksaal.Onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren begeven de autoriteiten en de genodigden zich naar het monument der gesneuvelden waar de Burgemeester Stephan Mourisse bloemen neerlegt en daarna een speech geeft. De nationale hymne Brabançonne en de Vlaamse Leeuw sluiten het officiële gedeelte af. Tenslotte biedt de gemeente Vleteren nog een receptie aan in he Dorpshuis van Westvleteren.
  Pagina aangemaakt door Dany Titeca.