Verken zondag Venster op Vleteren met gids
15 May 2023 - Vleteren - Bron: Toerisme Vleteren
Eind april 2023 ging Venster op Vleteren van start, een wandeling die je een unieke blik geeft op Oostvleteren en z’n omgeving in oorlogstijd. Komende zondag 21 mei kun je de wandeling van 5,2 km ontdekken onder begeleiding van een gids.

Venster op Vleteren start aan OC De Sceure en brengt je langs verschillende locaties waar kijkboxen opgesteld staan. Deze kijkboxen tonen foto’s die meer dan 100 jaar geleden op exact die plek werden genomen: unieke vensters op het verleden. Ook de bijhorende verhalen worden geserveerd. Zo zie je elementen uit WO I in het huidige landschap en kun je vroeger en nu vergelijken: inspirerend en verrassend!

Op eigen houtje of met gids

De wandeling kan op ieder moment op eigen houtje afgelegd worden. Hiervoor kan de wandelbrochure afgehaald worden bij toerisme Vleteren of bij een van de infopunten. Voor de totale beleving volg je de wandeling met de Erfgoedapp, die aanvullende info en getuigenissen geeft.Voor wie liever een woordje uitleg krijgt, organiseert toerisme Vleteren 5 wandelingen onder begeleiding van een deskundige gids. Zij neemt je mee langs de fotolocaties en brengt de getoonde scènes voor je tot leven.

De eerste wandeling gaat door op zondag 21 mei om 14u, met start aan de kerk in Oostvleterendorp. Hiervoor kan vooraf worden ingeschreven via www.vleteren.be/venster-op-vleteren of 057 40 93 23. De volgende wandelingen gaan telkens door op de 3de zondag van de maand, nog tot en met september.

Met de kinderen op pad

Voor de kleinsten is er op de route een kinderparcours uitgewerkt dat kan afgehaald worden bij de dienst toerisme. Bij elke halte worden de kinderen uitgedaagd om vraagjes en raadsels op te lossen. Het ingevulde formulier kan achteraf ingeruild worden voor een kleine verrassing. Ideaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Zin in meer Venster op Vleteren?

Naast de kijkboxen op het wandelparcours staan er ook 5 wachtposten opgesteld op relevante WO I-locaties in Vleteren. Ook hier geven foto’s je een beeld van de omgeving tijdens WO I.

Stap je fiets op en ontdek ze op volgende locaties: de Belgische militaire begraafplaats in Westvleteren, de fietsersbrug in Elzendamme, Lion Belge en de dorpspleinen van Woesten en Westvleteren.

PRAKTISCH

Het project Venster op Vleteren loopt nog tot en met 31 augustus 2024.Wandeling met gids

De gegidste wandelingen gaan door op de volgende datums:
 • Zondag 21 mei 2023
 • Zondag 18 juni 2023
 • Zondag 23 juli 2023
 • Zondag 20 augustus 2023
 • Zondag 17 september 2023
Praktische info
 • Wanneer? telkens om 14.00 uur
 • Waar? aan de Sint-Amatuskerk in Oostvleteren (Oostvleterendorp 1)
 • Prijs? € 7 voor volwassenen (+12 jaar) en € 4 voor kinderen (-12 jaar) - er zit een drankje na de wandeling inbegrepen in de prijs
 • Inschrijven? Vooraf inschrijven is verplicht. Inschrijven kan via het formulier hieronder of tel. 057 40 93 23 en dit telkens tot de voorafgaande vrijdag om 12.00 uur, of tot volzet.
 • Met de rolwagen of buggy? Het grootste deel van de wandeling (ca. 4,5 km) is verhard en rolstoeltoegankelijk.
 • Meer info? www.vleteren.be/venster-op-vleteren, 057 40 93 23 of ga langs bij toerisme Vleteren, Veurnestraat 4 in Oostvleteren.