Nieuw uitkijkpunt in Onze-Lieve-Vrouwekerktoren in Zonnebeke
07 december 2018 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke wordt een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht. Het project maakt deel uit van Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. De toren wordt gratis toegankelijk gemaakt. Het uitkijkpunt bevindt zich op 40 meter hoogte. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer subsidiëren het project met 150.000 euro.

De Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De kerk werd ontworpen door de bekende Brugse architect Huub Hoste. Om de toren met het panoramisch uitzicht toegankelijk te maken, ging Zonnebeke een samenwerking aan met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, via het project Horizon 2025.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “Horizon 2025 biedt een meerwaarde voor de toeristische uitstraling van de vier regio’s. De uitkijktorens zullen ook de beleving van de recreatieve routes en netwerken stimuleren alsook de aantrekkingskracht van steden en gemeenten vergroten”.

Uniek landschap

Momenteel worden in de kerktoren de nodige werken uitgevoerd. Met nieuwe panoramische vensters, een nieuwe veilige spiltrap tot helemaal bovenaan en nieuwe vloeren krijgt de toren een eigentijdse inrichting. Vanaf april kunnen bezoekers genieten van het uitzicht over het unieke landschap in de regio.

Op de tussenverdiepingen wordt een tentoonstelling voorzien met informatie over de geschiedenis van Zonnebeke. Het landschap is het centrale thema in de expositie. Ook de impact van de Eerste Wereldoorlog en de heropbouw van het tabula rasa-landschap speelt een belangrijke rol.
Tal van historische elementen zijn nog zichtbaar aanwezig in het landschap. Vanop het nieuwe uitkijkpunt hebben bezoekers aldus een uitzicht op de geschiedenis van de streek.

Sabine Vanderhaeghen, schepen van toerisme: “De kerktoren brengt de Zonnebeekse en regio-ontwikkeling op een tastbare manier tot bij de burger en toerist. Het uitkijkpunt biedt een schitterend uitzicht over de regio”.

Horizon 2025: zicht op West-Vlaanderen

Tegen 2025 wil het project Horizon 2025 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten creëren, verspreid over de volledige provincie. Het project omvat nieuwe torens en uitkijkpunten in bestaande gebouwen. Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Alle uitkijkpunten zullen gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Meer info: https://corporate.westtoer.be/nl/projecthorizon2025.