Inhuldiging nieuwe herdenkingssteen Harry Patch
29 oktober 2018 - Langemark - Bron: Peace Village
Na verdwijning eerder in de zomer 2018

Begin juli 2018 verdween de gedenksteen van Harry Patch, de laatste Britse veteraan van WO1. Dankzij een inzamelactie slaagden we er met de Peace Village in om een nieuwe steen te kopen. Deze wordt morgen, op 30 november 2018, geplaatst door de Gemeente Langemark in het bijzijn van een Britse jeugdgroep en een cameraploeg van de BBC.
 
Locatie: Melkstraat Langemark
Uur: Tussen 10u en 11u, 30 november 2018
 
Op 16 augustus gaat Harry Patch ‘over the top’ bij de Steenbeek tijdens een aanval op Langemark. Later die zomer zou hij nog drie goede vrienden verliezen en zelf ook gewond raken bij de ontploffing van een obus. Een goeie 91 later, op de gezegende leeftijd van 110 jaar, waren zijn herinneringen nog altijd even pijnlijk en levendig als de eerste dag.
 
Nadat hij in 2007 zelf terug aan de Steenbeek staat, komt hij met het idee om een gedenksteen voor zijn vrienden van het 7de Duke of Cornwall’s Light Infantry op te richten. Het jaar er na gaat zijn wens in vervulling als hij tijdens een korte plechtigheid de steen mag onthullen waarvoor hij zelf geld aan de kant gelegd heeft. De steen staat op de exacte plaats waar hij zelf 91 jaar terug de loopgraaf was uitgekropen.


 
Later, tijdens dezelfde reis, bracht hij nog een bezoek aan de Duitse begraafplaats in Langemark om zijn respect te betuigen aan zijn vroegere vijanden. Hij ontmoette ook een van de laatste Duitse veteranen, een heel symbolisch moment. Met zijn autobiografie en zijn interviews op de BBC bereikte Harry duizenden mensen met zijn vredesboodschap. Harry riep steeds op tot verzoening en deed enkele opmerkelijke uitspraken.
 
Midden juli 2018 werd er helaas opgemerkt dat de gedenksteen aan de Steenbeek verdwenen is. Zowel de politie als het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle tasten in het duister. Een heel pijnlijke zaak die toch wat stof deed opwaaien in het Verenigd Koninkrijk.
 
De Peace Village groepsaccommodatie in Mesen doet veel meer dan alleen maar overnachtingen en maaltijden aanbieden. Wij hebben de laatste jaren een sterke educatieve werking uitgebouwd die ook dankbaar gebruik maakt van verhalen zoals dat van Harry. Zo ontmoette onze educatief medewerker Simon Louagie, Harry zelf een aantal keer.
 
Vandaar dat het Vredesdorp ook graag haar steentje bijdraagt om dit monument een tweede kans te geven en zo de verzoeningsboodschap van Harry verder uit te dragen. Veel van onze groepen bezoeken ook jaarlijks zijn gedenksteen om even stil te staan bij wat de man allemaal te vertellen had.
 
Al na 48 uur was de crowdfund succesvol. De gemeente Langemark-Poelkapelle bestelde de nieuwe steen bij Geert Vlamnick, een lokale vakman. Op 30 november (10u) zal de technische dienst van de gemeente de steen plaatsen.
 
Tijdens de korte plechtigheid, rond 10u30, zullen jongeren van de Royal Air Force Cadets (Lichfield) olv Richard Hartland enkele quotes van Harry Patch voorgelezen worden. Daarna zal er een korte Last Post plechtigheid plaatsvinden met kransneerlegging.