Twee nieuwe Verhalen voor Onderweg belichten de wederopbouw
24 April 2020 - Zonnebeke - Bron: Regionaal Landschap Westhoek
Twee nieuwe Verhalen voor Onderweg nemen je mee terug in de tijd. 1919, de Groote Oorlog is voorbij en het landschap is één grote puinhoop. In Beauvoorde stond tijdens deze periode van herstellen, puinruimen en heropbouwen het dorp plots in rep en roer. Welk drama speelde zich daar af? En ook in Zonnebeke verliep de wederopbouw niet voor iedereen van een leien dakje.

BEAUVOORDE - DRAMA NA DE OORLOG

Deze wandeling (6,5 km) start in het kasteelpark van het Kasteel van Beauvoorde. Ga gerust het terrein op langs de grote poort tot je een goed zicht hebt op het kasteel. Wil je het kasteel zelf bezoeken, ga dan eerst langs bij het bezoekerscentrum om je ticket te kopen. 

Beauvoorde: een klein en pittoresk plaatsje met twee dorpskernen diep in de Westhoek. Als je er nu langskomt en even halt houdt in de schaduw van de kerk van Vinkem of in het kasteelpark in Wulveringem, lijkt het wel of de tijd er is blijven stilstaan. De rust en authenticiteit van deze plek nemen je mee terug naar een ver verleden, een rijke geschiedenis vol straffe gebeurtenissen en spannende verhalen. Tijdens deze wandeling gaan we ruim een eeuw terug in de tijd. We keren terug naar de eerste dagen van het jaar 1919, ons verhaal speelt zich af in de maanden kort na de Eerste Wereldoorlog. Een tijd van herstellen, puinruimen en heropbouwen. Maar bovenal een periode van chaos, gevaar en spanning. In die periode stond ook Beauvoorde plots in rep en roer. Toch dreigen de gebeurtenissen van toen langzaamaan te verdwijnen onder het stof van de tijd. Door deze wandeling af te leggen en het verhaal te ontdekken, houd jij het verhaal mee in leven, voor het te laat is.

Al wandelend vertellen we je het volledige verhaal. Je stapt langs de belangrijkste plekken van toen en ontdekt zo tegelijk de mooiste plekjes van Vinkem en Wulveringem. Geniet van deze tocht terug in de tijd.

Geniet van Beauvoorde.

Meer info: https://verhalenvooronderweg.weebly.com/drama-na-de-oorlog.html

ZONNEBEKE HERRIJSTWanneer de wapens zwijgen, komen de eerste pioniers terug naar wat ooit hun dorp was. Bewoners willen het oude Zonnebeke terug, maar dit is buiten modernistische architect Huib Hoste gerekend. Kasteelheer Iweins kan de draad terug oppikken. Maar niet iedereen gaat het voor de wind. De terugkeer loopt niet altijd zoals gedacht.

4 km | Start: kasteelpark in Berten Pilstraat, Zonnebeke

Meer info: https://verhalenvooronderweg.weebly.com/zonnebeke-herrijst.html