Herbouw het verwoeste Zonnebeke met 25.000 Lego® blokken
09 July 2020 - Zonnebeke - Bron: MMP1917
Het Memorial Museum Paschendaele 1917 in Zonnebeke biedt tussen 15 en 28 juli 2020 vijf Lego® workshops aan. De workshops kaderen in het wederopbouwthema van het project Feniks 2020. Alle deelnemers kunnen aan de hand van een plattegrond een eigen gemeente heropbouwen.
 
Zonnebeke wordt vanaf oktober 1914 meegezogen in de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog, waardoor de inwoners op de vlucht slaan. Wanneer de eerste bewoners terugkeren in 1918, vinden ze niets terug. De streek ziet eruit als een savanne en overal liggen hoopjes puin en ondergelopen bomkraters. De bewoners stonden voor de moeilijke taak om hun dorp her op te bouwen.
 
Ruim assortiment aan blokjes



De deelnemers van de workshop krijgen de uitdaging om, net als 100 jaar geleden, het dorp te herbouwen. Ze krijgen hiervoor zo’n 25.000 Lego® blokjes ter beschikking: standaardblokjes In zandkleur (‘Brick Yellow’) en grote voorraad speciale steentjes zoals blokjes met bogen, raampjes, deuren, ronde blokjes … Daarnaast kunnen ze ook stenen in bruin en verschillende groentinten gebruiken. Op het einde van elke workshop vormen alle plattegronden samen het herbouwde Zonnebeke.

De workshops gaan door op 15, 18, 22, 25 en 28 juli, telkens van 14u tot 15u30 in Villa Zonnedaele, naast het MMP1917. Wie op de dag van de workshop het MMP1917 bezoekt, krijgt 15% korting  op een museumticket. De workshops met Lego® blokken gaan door in samenwerking met Amazings.
 
Inspiratie tijdens bezoek tijdelijke Feniks tentoonstelling

Wie inspiratie wil opdoen, kan op voorhand de gratis tentoonstelling ‘Feniks, Huib Hoste en het modernisme’ in de kerk van Zonnebeke bezoeken. Deze expo brengt het verhaal van architect Huib Hoste en zijn unieke creaties. De vernieuwende, modernistische opvatting van Hoste over de wederopbouw, viel in Zonnebeke niet bij iedereen in goede aarde. Dankzij de Virtual Reality ontdek je hoe het interieur van de kerk er volgens Hoste had moeten uitzien. Je leert er ook meer over zijn ontwerpen in de gemeente en regio. Na de tentoonstelling kan je de kerktoren beklimmen en genieten van een fenomenaal zicht op de streek.
 
“Dankzij het samenwerkingsproject Feniks 2020 kunnen we met steun van Toerisme Vlaanderen en in nauwe samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Westtoer/Toerisme Westhoek en andere gemeentes uit de Westhoek onze krachten bundelen en een breed verhaal over wederopbouw in deze streek brengen. De workshop biedt een unieke kans om interactief en creatief aan de slag te gaan met het thema. Uiteraard stellen we alles in het werk dat de workshop veilig kan verlopen”, aldus Westtoer.