Expo rond tuberculose in De Lovie
09 juli 2020 - Poperinge - Bron: De Lovie
Besmettelijk! Quarantaine! Ongeneeslijk!
 
Tuberculose vormde één van de grootste uitdagingen uit de 20ste eeuw. De gelijkenissen met de corona-epidemie van vandaag zijn treffend!
 
Vanaf donderdag 16 juli 2020 brengt Kasteel De Lovie het verhaal van ‘de witte pest’ of de ‘tering’. De longziekte doodde tot het midden van de vorige eeuw zo’n 10.000 landgenoten per jaar en verminkte nog vele anderen. Over een periode van 100 jaar tot 1950 zijn naar schatting 1.200.000 Belgen bezweken aan deze ziekte. Nagenoeg alle families in België kregen er vroeg of laat mee te maken. Het zal voor altijd een van ’s lands grootste silent killers blijven. Maar ook op vandaag sterven wereldwijd jaarlijks nog meer dan 1.4 miljoen mensen aan deze bacterie.


 
Welke maatregelen werden er destijds getroffen? Hoe werkte dat zonder beschikbaar overheidsapparatus? Hoe kon men terug genezen? En wat met de zieke zelf? Dat en nog veel meer kom je allemaal te weten op voormalig Sanatorium Sint-Idesbald.

Praktisch 
  • Titel: Kuren op het Kasteel: tuberculose na de Eerste Wereldoorlog
  • Wat: Tentoonstelling
  • Datum: 16 juli 2020 tot 30 oktober 2020
  • Open: do-vr-za-zo van 13u00 tot 18u00
  • Waar: Kasteel De Lovie – Krombeekseweg 82 – 8790 Poperinge
  • Gratis toegang na voorafgaandelijke reservatie via kasteel@delovie.be of 057/344.384.
Deze tentoonstelling kadert in het programma Feniks2020 van Westtoer dat de veerkracht van mens en land na de Eerste Wereldoorlog wil belichten. Met deze tentoonstelling willen De Lovie vzw & partners aantonen dat niet enkel huizen en kerken moesten worden herbouwd. Ook de samenleving en vooral de gezondheidszorg diende snel weer op de rails gezet. Aan de hand van het verhaal van tuberculose, één van de moeilijkst te overwinnen ziektes, brengen we de bezoeker helemaal op de hoogte.
 
Voor de expo heeft De Lovie kost noch moeite gespaard en hebben ze zelfs het geluk gehad om nog de laatste getuigen te vinden uit de tijd van toen!
 
Het prachtige resultaat is te danken aan een uitgebreide samenwerking tussen De Lovie vzw, Westtoer, Amsab – Instituut voor Sociale Geschiedenis, de Vereniging voor Respiratoire Geneeskunde en Tuberculose en vele anderen.


 
En meer .. 
  1. Tegelijkertijd organiseren we ook een heuse popup-shop in het kasteel! Eigen ambachtelijk vervaardigde producten wachten de bezoeker op!
  2. Dit is de eerste keer in het 160-jarig bestaan van het kasteel dat de bezoeker vrij toegang krijgt tot het eerste verdieping in het kasteel – een unicum! Echter ook om deze reden is de tentoonstelling niet rolstoeltoegankelijk.
  3. Bezoekers kunnen voor of na de expo ook verder het 65ha grote domein verkennen.