Diverse gidsbeurten op Open Monumentendag
23 augustus 2021 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Heb je een grote interesse in cultuur, WOI en erfgoed? Deel je passie met de culturele ambassadeurs van Zonnebeke. Schrijf in op één van de gratis evenementen op zondag 12 september tijdens het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen.

Beleef de eeuwigheid op Tyne Cot Cemetery

Tyne Cot Cemetery is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale, waarbij geprobeerd werd om door de Duitse linies te breken in WOI. Initieel een eerstehulppost in 1917, kort daarna de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland wanneer de vele slachtoffers uit de omliggende slagvelden er begraven werden.

Met zo’n 12.000 graven is Tyne Cot Cemetery een blijvende herinnering aan de vele slachtoffers en getroffen families. Deze zijn bovendien aangevuld met 35.000 gesneuvelden zonder gekend graf die op het Tyne Cot Memorial staan.

Onder begeleiding van een gids krijg je een volledig beeld van hun verhaal. Maak kennis met de Heemvrienden

De Zonnebeekse Heemkring werd opgericht in 1971 en stelt het als vijftiger zeer goed met 500 leden en heel wat sympathisanten. Zij dragen de geschiedenis van de vijf deelgemeenten uit in de ruimste betekenis.

De Heemvrienden geven je een woordje uitleg bij hun werking in het Kenniscentrum.

Neem een kijkje in de goed gevulde bibliotheek en maak kennis met de bijzondere collectie. De weg naar de hel: gegidste fietstocht (8 km)

“We died in Hell, they called it Passchendaele”.

Deze slagzin omschrijft hiermee één van de meest vreselijke plaatsen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Passendale was het eindpunt, maar vooral de weg ernaartoe betekende een ware hel voor de vele jonge mannen die er hun laatste rustplaats vonden.

Een gids neemt je mee langs talrijke relicten, begraafplaatsen en monumenten in een glooiend landschap en vertelt je de persoonlijke verhalen die de weg naar Passendale tekenden.
  • Gidsbeurten om 9.30 uur, 13 uur, 13.30 uur en 14 uur 
  • Start aan Oxford Road Cemetery, Wieltje 4, Ieper
  • Einde aan Passendaele New British Cemetery 
  • Eigen fiets meebrengen
  • Inschrijven via toerisme@zonnebeke.be of cultuur@zonnebeke.be