Inclusieve Open Monumentendag op Commonwealth begraafplaatsen
03 September 2021 - Passendale - Bron: CWGC
Op 12 september 2021 neemt de Commonwealth War Graves Commission deel aan Open Monumentendag op verschillende Commonwealth begraafplaatsen rond Ieper. Een duurzaam en inclusief beleid is prioriteit bij de CWGC. Zo wil de organisatie niet alleen streven naar een gelijke behandeling van alle soldaten die zij herdenkt, maar wil zij ook haar steentje bijdragen en ervoor zorgen dat alle bezoekers zich welkom voelen om haar prachtig erfgoed te bezoeken. Aansluitend bij het Europese thema ‘Inclusief erfgoed’ en in samenwerking met verschillende lokale partners, ontwikkelde de CWGC een scala aan inclusieve en gezinsvriendelijke activiteiten. 

TYNE COT CEMETERY: voel- en luisterrondleiding 

In samenwerking met de ervaringsdeskundigen vzw’s Blindenzorg Licht en Liefde, de organisatie die slechtziende en blinde mensen helpt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen, en VeBeS, organiseert de CWGC op Tyne Cot Cemetery en Memorial (Passendale) speciaal ontwikkelde voel- en luisterrondleidingen voor iedereen, maar in het bijzonder voor blinden en slechtzienden. Luisterend en voelend ontdek je de monumentale begraafplaats tijdens verschillende georganiseerde rondleidingen. Rondleidingen duren een uur en starten om 10u, 11u30, 14u en 15u30. (Vijfwegestraat, 8980 Zonnebeke) Tussen 10u en 16u vinden ook elk uur rondleidingen plaats gebracht door het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw met steun van de Gemeente Zonnebeke. De gidsen nemen je mee in een wandeling en vertellen de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden, die kwamen uit alle uithoeken van de wereld. (Vijfwegestraat, 8980 Zonnebeke) 
 
HEDGE ROW TRENCH CEMETERY (PALINGBEEK): Achter de schermen van een erfgoedrestauratie 

De afgelopen vijf jaar restaureerde de CWGC in en rond Ieper 24 Commonwealth-begraafplaatsen met hulp van subsidies van de Vlaamse Overheid. Wil je weten hoe de CWGC dit historisch erfgoed restaureert? Dit kan tijdens Open Monumentendag op Hedge Row Trench Cemetery. Tijdens de restauratiewerken kun je hier vakmanschap live bezichtigen. Doorlopend van 10u tot 18u staan de ambachtsmannen en tuinmannen paraat om hun skills te demonstreren. Neem je graag zelf de beitel in de hand? De vakmannen begeleiden je graag in het graveren van je initialen in een stukje (gerecupereerde) Portland-natuursteen. 


 
Ook op deze locatie kun je op verschillende momenten doorheen de dag deelnemen aan begeleide rondleidingen over restauratiewerkzaamheden. Rondleidingen duren een half uur en starten om 10u, 11u30, 14u en 15u30. (Verbrandemolenstraat, 8902 Ieper – Palingbeek)
 
HOOGE CRATER CEMETERY: verhalen over de diversiteit van de graven  

Ook Hooge Crater Museum en Bellewaerts pakt uit met inclusieve rondleidingen op CWGC Hooge Crater Cemetery te Ieper, met aanwezigheid van een doventolk en speciale aandacht voor bezoekers met visuele beperking. Aan de hand van de graven vertelt een gids het verhaal van WOI op Hooge, zowel over de jaren heen als over de verschillende naties, religies als leeftijden. Bezoeken starten om 10 u, 12 u, 14u en 16u. (Meenseweg 467, 8902 Ieper). 
 
Alle praktische informatie en reservaties beschikbaar via www.cwgc.org/opendays, per mail via visitorcentre@cwgc.org, in ons informatiecentrum (Menenstraat 33, Ieper) of telefonisch op 057 35 27 91 (van woensdag tot zondag, tussen 10u en 18u).  
 
De CWGC introduceert ook een gloednieuw activiteitenboekje voor kinderen van 6 tot 12 jaar, gratis te verkrijgen op Hedge Row Trench Cemetery en Tyne Cot Cemetery. 
 
Open Monumentendag is een initiatief van Herita, partner van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Deelname is gratis. Voor het volledige programma, ga naar www.openmonumentendag.be.