CWGC biedt heel wat rondleidingen aan op begraafplaatsen en monumenten
16 mei 2022 - Ieper - Bron: CWGC
Om haar stichtingsdatum - 21 mei 1917 -  te vieren, pakt de Commonwealth War Graves Commission jaarlijks de week van 21 mei uit met gratis rondleidingen op haar begraafplaatsen en monumenten overal ter wereld. De organisatie wil met dit initiatief bezoekers aanmoedigen om het oorlogserfgoed, dat als het ware in hun achtertuin ligt, te ontdekken. Het thema van 2022 is ‘gewone mensen in buitengewone tijden’ en wordt vertaald in gratis gidsbeurten aan de Menenpoort, op Tyne Cot Cemetery, Hooge Crater Cemetery, Zantvoorde British Cemetery en Lijssenthoek Military Cemetery, telkens voorgeleid door lokale gidsen.Net zoals tijdens de Coronacrisis of in Oekraïne vandaag, zijn het steeds de gewone mensen die zich in uitzonderlijke tijden ontpoppen tot ware helden. Ook in de Eerste Wereldoorlog waren vele gewone mensen een belangrijk radertje dat de grote machine deed draaien. Dokters en verzorgers stonden bijvoorbeeld in de eerste linie en vochten voor ieder leven. Dorothea Crewdson was zo een heldin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte ze als verpleegster tijdens de slag om de Somme en de Derde Slag om Ieper. En ook aan het eind van de oorlog in november 2018 bleef ze verder werken, tijdens de toenmalige griepepidemie. Ze overleed uiteindelijk op 12 maart 1919 aan een buikvliesontsteking. Voor haar onvoorstelbare inzet en toewijding werd haar postuum Royal Red Cross. Ze ligt begraven op CWGC Etaples Military Cemetery in Frankrijk.
 
Tijdens War Graves Week vertellen onze lokale vrijwilligers deze verhalen, over de gewone mensen die het verschil maakten in de uitzonderlijke tijd waarin ze leefden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast verhalen uit de gezondheidszorg, lichten ze ook jobs van tijdens de oorlog toe in sectoren als logistiek, infrastructuur en communicatie. In elk van de rondleidingen komen verhalen aan bod van mensen met gelijkaardige jobs als mensen vandaag, en die begraven liggen in begraafplaatsen in onze steden en gemeenten. We doen dit om te zorgen dat zij die het leven lieten voor onze vrijheid nooit worden vergeten.
 
Nathalie Dumon, toerisme en marketing specialist voor CWGC in Centraal- en Zuid-Europa: “Als je de gidsen hoort vertellen over de verschillende taken die gewone mensen opnamen tijdens de oorlog, denk je na over wat jouw rol zou geweest zijn in die tijd. Ik werk in de communicatiesector. Het komt zeker binnen, denkende dat ik tijdens de Eerste Wereldoorlog mogelijks frontliniecorrespondent zou zijn geweest.”
 
Gratis rondleidingen in België vinden plaats op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022 op Tyne Cot Cemetery (ieder uur van 10 tot 17 uur), Zantvoorde Cemetery (ieder uur van 10 tot 17u), Hooge Crater Cemetery (rondleidingen om 10u, 13u en 16u) en Lijssenthoek Military Cemetery (rondleidingen om 10u, 11u, 14u en 15u30) en aan de Menenpoort op zaterdag 21 mei om 13u30 en 15u30 en op zondag 22 mei om 11u en 13u30. De Commonwealth War Graves Commission werkt hierbij enthousiast en nauw samen met vrijwilligers van, GSP 1917, Bellewaerts vzw en Hooge Crater Museum en Lijssenthoek Visitor Centre.
 
Beschikbaarheid nakijken en registreren kan via War Graves Week 2022 event list | CWGC