Indische kunstenaar creëert nieuw werk in het In Flanders Fields Museum
15 juli 2022 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Baptist Coelho (India) – artist in residence van In Flanders Fields Museum, 15 juli tot 31 december 2022
 
Vanaf 15 juli is in het In Flanders Fields Museum een nieuwe sculptuur te zien van de gerenommeerde Indiase kunstenaar Baptist Coelho (geboren in Mumbai in 1977).


 
Het werk draagt de titel “Agar is dharti tay koyi jannat hai, o ay hi hai, ay hi hai, ay hi hai” wat Punjabi is voor “Als er een paradijs op aarde is, dan is dit het, dan is dit het, dan is dit het”.
 
Dit zijn namelijk de woorden die een gewonde Sikh op 16 januari 1915 vanuit een hospitaal in Brighton naar huis schreef. Nadat het Indian Army Corps in oktober 1914 aan het front in Frankrijk en België was toegekomen, werden op de Britse zuidoostkust speciale hospitalen voor de Indiase gewonden ingericht. Een daarvan bevond zich in het exotische stadspaleis de Royal Pavillion in Brighton en de aansluitende Dome (dezelfde plaats waar 60 jaar later Abba het Eurovision Song Contest zou winnen). Indiase militairen die in de modder van de loopgraven door het industriële oorlogsgeweld waren verwond, herstelden er onder een gigantische luchter in een exuberant decor. Het is hier dat de gewonde Sikh deze woorden op papier liet zetten. Evenals de mooie propagandaplaatjes van het hospitaal in de Dome zijn het woorden die pijn en de realiteit van de oorlog verdoezelen en verdringen.
 
De sculptuur waarvoor Baptist Coelho zich hierop inspireerde is in het museum te zien tot 31 december 2022. In deze periode blijft het werk evolueren en blijft de kunstenaar interventies doen. Hij verblijft trouwens de hele periode van zijn residentie in Ieper en betrekt een atelier in het nieuwe Kunstenhuis Satelliet K in de Rijselstraat.  Op vrijdag 2 september staat in het museumcafé een publieksavond gepland waarbij Baptist Coelho geïnterviewd wordt door Odile Burluraux van het Musée de l’Art Moderne in Parijs.
 
Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op https://www.baptistcoelho.com en 
https://www.inflandersfields.be/nl/programma-1/artist-in-residence-2022