Archeologiedagen 2023
23 May 2023 - Sint-Jan - Bron: CO7
Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023 kan iedereen weer genieten van de Vlaamse Archeologiedagen. In de zuidelijke Westhoek kan je genieten van rondleidingen, tentoonstellingen, een fietstocht of een Romeins evenement.
 
'Archeologisch onderzoek is de laatste jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld', merkt Valentijn Despeghel op, voorzitter van CO7, het intergemeentelijk samenwerkingsverband dat instaat voor de regionale coördinatie van Archeologiedagen. 'De vele mooie resultaten van dit onderzoek worden dit weekend extra in de verf gezet. Het valt daarbij op dat de inwoners hier graag de geschiedenis van hun eigen streek willen kennen.'
 
Wie langs wil gaan op een echte opgraving, kan op vrijdag en zaterdag terecht op het Sint-Maartensplein in Ieper. Tijdens een rondleiding nemen de archeologen van BAAC Vlaanderen iedereen mee langs de voornaamste resultaten van de voorbije twee jaar en het huidige onderzoek.
 
Wie niet genoeg krijgt van rondleidingen kan nog op drie andere plaatsen terecht in Ieper, al moet je er dan snel bij zijn om in te schrijven. Bezoek met een gids de tijdelijke tentoonstelling ‘For Evermore’ in het In Flanders Fields Museum of hoor het verhaal van de archeologen die stoffelijke resten van soldaten opgraven op het New Irish Cemetery. Aan het museum Hooge Crater start dan weer een wandeling met archeologen van Monument Vandekerckhove langs opgegraven sites uit de Eerste Wereldoorlog.
 
In Oostvleteren vindt op zondagnamiddag het evenement ‘Beleef archeologisch Vleteren’ plaats. De re-enactmentgroep Desmumhnach neemt je mee terug in de tijd naar de Romeinse periode. Kom kijken naar enkele van de demonstraties of speel een romeins spel. Neem deel aan een workshop pottenbakken, romeins zwaardvechten of een workshop LEGO ‘thema Romeinen’ begeleidt door LEGO Master Jan Lewyllie. Creatievelingen kunnen een eigen Romeinse mozaïek, mantelspeld of kralenketting maken. Sportievelingen kunnen zich uitleven in de competitie ‘boogschieten van de prehistorie tot nu’. Ontdek de geschiedenis van Vleteren in een pop-up tentoonstelling of via een gegidste rondleiding op de tentoonstelling ‘Gif mo Goaze’.
 
Tot slot is in Zonnebeke een kleine tentoonstelling opgebouwd rond archeologische vondsten uit het kasteeldomein. Enkele vondsten worden eenmalig uit het museumdepot gehaald.
 
Archeologiedagen 2023 biedt voor elk wat wils. Alle activiteiten zijn gratis. Ontdek het volledige aanbod en meer info op www.co7.be/archeologiedagen en schrijf je nog snel in voor één van de activiteiten.
 
Meer informatie: www.co7.be/archeologiedagen