6. De mijnenslag en de eerste Yperietaanvallen (7 juni - 30 juli 1917)
Geallieerd doel : Voorbereiding op de "Derde slag om Ieper" : het rechttrekken van de frontboog tussen de Ieperboog en de Franse grens na de explosie van de mijnen en de bestorming door Britse troepen van de heuvels tussen Wijtschate en Mesen.
Duits doel: Met een nieuwe gassoort de geallieerde tegenstand breken.
 

6.1. Bij Wijtschate-Mesen: de mijnenslag (7 - 14 juni)

  • Op 7 juni 1917 om 3u.10 ontploffen 19 mijnen tussen Hill 60 en Ploegsteertbos. Deze mijnen (springladingen aan de uiteinden van tunnels) werden gedurende anderhalf jaar aangelegd door Britse "Tunneling-Companies" onder de Duitse stellingen op de Wijtschateboog.
  • De 16de Ierse divisie bestormt Wijtschate en Oosttaverne.
  • De Nieuw-Zeelandse divisie verovert Mesen en rukte samen met de 3de Australische divisie op tot de "Sehnen-Linie" (de Duitse tweede verdedigingslijn tussen het kanaal naar de Leie, over Oosttaverne tot Gheer aan de Leie).
  • Hill 60 wordt weer veroverd.
  • Hollebeke en Waasten blijven in handen van de Duitsers.
Resultaat van de mijnenslag: Wellicht de enige keer tijdens de oorlog in de Ieperboog dat een beoogd doel bereikt werd !
 

6.2. Ten noorden van Ieper: Yperiet

Tijdens de nacht van 12 op 13 juli beschieten Duitsers de 55de Britse divisie tussen 't Wieltje en 't Hooghe met mosterd- of "Yperiet"gas. De volgende dagen herhalen ze deze beschietingen langsheen de hele Ieperboog en Nieuwpoort.


Bron: © Robert Missinne, Interreg 1995, Lessenreeks 1914-18