Remembrance Frank William Wiltshire - Ploegsteert - 10/06/2017
De Vrienden van het In Flanders Fields Museum in Ieper organizeerden op zaterdag 10 juni 2017 opnieuw een remembrance. Deze vond plaats voor Frank William Wiltshire op La Plus Douve Farm Cemetery in Ploegsteert, langs de weg Mesen-Wulvergem.

Frank William Wiltshire stierf exact 100 jaar geleden op 10 juni 1917.

Net honderd jaar geleden, op 10 juni 1917; stierf Frank Wiltshire tijdens wat in de geschiedenisboeken vermeld wordt als de Slag om Mesen. Bij een poging om terrein te veroveren via de weg Wulvergem-Mesen sloeg het voorspelbare noodlot toe. Zijn dood, naast die van vele anderen, was slechts een kanttekening in het grote oorlogsgebeuren.

Engelsman van geboorte, vertrok hij naar Nieuw-Zeeland voor zijn werk en keerde in augustus 1916 terug om dienst te nemen. In september 1916 vertrok hij naar Frankrijk en wist niet, dacht niet dat de dagen van zijn jonge leven reeds geteld waren. Hij stierf hier, nauwelijks 23 jaar oud.

In de verte zien we de toren van het dorpje Wulvergem. Daar woonden mijn grootouders, vier kleine kinderen, waarvan één mijn vader zou worden. Mijn opa had wat met zijn longen en werd behandeld in het sanatorium te Proven. Hij kreeg zware medicatie voorgeschreven. In de winter van 1914-1915 brak hier onder de Franse soldaten tyfus uit en op bevel van de militaire overheid moest ook de burgerbevolking ingeënt worden. Mijn opa dus ook, terwijl hij documenten bij zich had waarop uitdrukkelijk stond dat hij die niet mocht krijgen. De gendarmes kwamen hem ophalen en veertien dagen later was hij gestorven. Toen ook hun woning vernield werd, begon voor grootmoeder de onmogelijke strijd om voor haar vier kleine kinderen te zorgen. Of hoe burgers ,ongewild midden het strijdtoneel terechtkwamen. Maar ik vertel niets nieuws.

Mijn grootvader en soldaat Wilshire stierven op dezelfde plek in dezelfde oorlog .

Maar wat betekent hier sterven?

Is dit dood gaan, overlijden, inslapen, vermoord worden, creperen, sneuvelen ?

We bezochten met de Vrienden al zoveel plekken waar de Groote Oorlog uitgevochten werd en we stonden telkens verstomd over de vindingrijkheid om alles kapot te maken, te vernielen, om levens uit te schakelen. Hier spreken we over Messines Ridge, de Bluff, Hill 60, enz., maar er was één grote berg die bij vriend en vijand dezelfde was: de berg van verdriet! Eens was deze omgeving de Valley of Death, de dodenvallei. Toen wij begin de jaren 1990 nabij Ieper stoffelijke overschotten van soldaten bovenhaalden bij de uitbreiding van de Industriezone - of tenminste wat restte: stukken skelet en beenderen - konden we onmogelijk de nationaliteit bepalen. Tweeduizend jaar beschaving bleken niet bij machte om dit cataclysme te voorkomen.

Kijk eens rond, hoe op deze begraafplaats na, de omgeving zich herstelde en nauwelijks iets laat vermoeden van wat zich een eeuw geleden hier afspeelde. Tussen wrede (met een w) en vrede (met een v) ligt een wereld van verschil.

De verantwoordelijke politici en generaals hebben hun plek in de geschiedenis gekregen. Nu is het de beurt aan de privates, aan de gewone soldaten, aan hun familie.

Woensdag stonden we nog aan het graf van Richard Spencer Howard en luisterden we ontroerd naar het verhaal over zijn onafgewerkte viool. Zo dikwijls stonden we tijdens een remembrance te luisteren naar de kleine verhalen van kleine mensen. Ze waren geen robot, geen nummer, maar mensen. In een andere tijd konden wij Richard of Frank geweest zijn.

We weigeren te geloven, we weigeren te aanvaarden dat de mens alleen slecht is en beklemtonen de goede kanten. We dromen van een toekomst waar een Richard Spencer of een Frank Wiltshire hun kinderen groot zien worden.

Frans Lignel
 

Frank Wiltshire werd geboren op 17 maart 1894 in Staines. Hij groeide op in Witney en Ashford, in het Victoriaanse Engeland, samen met zijn jongere zus en broer. De jongere broer kwam bij Barclays Bank in Engeland. Frank was op jonge leeftijd naar Nieuw-Zeeland uitgeweken en werkte er voor de Bank of New Zealand in Auckland. Zijn grote droom was om een eigen hoeve te kopen.

De Eerste Wereldoorlog doorkruiste echter deze plannen. Op 11 januari 1916 nam hij dienst bij de New Zealand Engineers en kwam via Suez en Alexandria op 8 augustus 1916 aan in Southampton. Op 2 september 1916 vertrok hij naar Frankrijk en werd als sapper (geniesoldaat) ingelijfd bij de Divisional Signal Company.

De divisie werd ingezet in de ‘Battle of Messines’ (van 7 tot 14 juni 1917) en moest terrein veroveren via de weg Wulvergem – Mesen. Daar is hij gesneuveld op 10 juni 1917.

In de zomer van 2001 kwam zijn nicht (dochter van zijn zus) Patricia Young uit Pinner (Middlesex) het graf van haar oom bezoeken. Helaas waren alle begraafplaatsen toen gesloten door een epidemie van mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië. Ik beloofde later, in haar plaats, bloemen neer te leggen op het graf van haar oom.

Kort voor 11 november van datzelfde jaar hebben Frans Lignel en ik dat gedaan. Patricia was daar buitengewoon dankbaar voor en zo begon een traditie van bezoeken op 11 november, soms alleen, soms met vrienden van het museum en enkele keren met een piper of bugler uit Edinburgh (Schotland).

Op 10 juni 2003 hielden de Vrienden van het In Flanders Fields Museum hier hun allereerste Remembrance. Patricia Young was daarbij aanwezig en bij die gelegenheid heeft ze ook alle persoonlijke zaken van haar oom aan het museum In Flanders Fields geschonken. Ze overleed op 12 mei 2012. In haar testament heeft ze een schenking voorzien voor het In Flanders Fields Museum, uit dankbaarheid voor de bezoeken aan haar ooms graf.

Roos Wildemeersch

DSC_9961

DSC_9962

DSC_9964

DSC_9965

Twee klaroeners van de Last Post Association luisterden de plechtigheid op.

DSC_9966

Toelichting door voorzitter Gilbert Ossieur

DSC_9967

en Frans Lignel die dieper inging op het verhaal van Frank Wiltshire.

DSC_9969

DSC_9970

De nabijgelegen dorpskern van Wulvergem.

DSC_9972

DSC_9973

DSC_9974

DSC_9975

Last Post.

DSC_9976

DSC_9978

Neerleggen van een krans.

DSC_9979

DSC_9981

DSC_9982

DSC_9983

DSC_9984

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.