Remembrance VIFF op La Plus Douve Farm Cemetery
03 November 2016 - Ploegsteert - Bron: VIFF
10 November 2016 om 11u
  • Sapper Frank William Wiltshire - New Zealand Engineers
  • Rifleman David Carlton
  • Rifleman H. Ewart - Royal Irish Rifles 11th Bn.
Donderdag 10 november 2016 om 11 uur houden de Vrienden Viff een Remembrance op de begraafplaats La Plus Douve Farm Cemetery. We verzamelen om 10u40 nabij de loodsen van de hoeve gelegen dichtbij voormelde begraafplaats. De begraafplaats La Plus Douve Farm Cemetery is gelegen langs de Nieuwkerkestraat in Mesen, ongeveer 2 km verwijderd van het dorp (links van de weg via de toegangsweg naar de hoeve).
Onder begeleiding van de West Yorkshire Police Band stappen we naar de begraafplaats.

We herdenken:
  • Sapper Frank William Wiltshire (17.03.1894 - 10.06.1917) die diende bij de New Zealand Engineers. Op 10 juni 2003 werd door de Vrienden Viff voor het eerst een remembrance verzorgd voor deze gesneuvelde. Dit gebeurde in het bijzijn van Mrs Patricia Young, nicht van Frank Wiltshire. Sindsdien onderhield Mrs. Patricia Young, die begin 2012 overleed, een speciale band met de Viff en het IFFM en meer in het bijzonder met Roos Wildemeersch. Als erkentelijkheid hiervoor begunstigde zij in haar nalatenschap het Koen Kochfonds. Roos zal dan ook samen met Frans Lignel deze remembrance verzorgen.
  • Rifleman CARLTON, David die diende bij de Royal Irish Rifles 11th Bn. en sneuvelde net honderd jaar geleden op 10 november 1916. Husband of Mary Carlton, of Tullygowan, Gracehill, Ballymena, Co. Antrim. County Antrim (Iers: Aontroim) een van de zes graafschappen van Noord-Ierland.
  • Rifleman EWART, H die diende bij de Royal Irish Rifles 11th Bn. en sneuvelde net honderd jaar geleden op 10 november 1916.
Na de plechtigheid op La Plus Douve Farm Cemetery volgen we de West Yorkshire Police Band  naar de Brug van Steenstrate voor een korte plechtigheid bij het monument voor het 3de Linieregiment van het Belgisch Leger.

Het 3de linieregiment lag vóór de Eerste Wereldoorlog in garnizoen in Oostende en in Ieper. Het 3de linieregiment, ook wel de '3de piotten' genoemd, kreeg het op 18 augustus 1914 bijzonder hard te verduren bij Grimde. Net zoals vele andere eenheden werden ze ingezet in de operaties voor Antwerpen, tussen 24 augustus en 27 september 1914. In oktober 1914 werden het 3de en 23ste linieregiment zwaar op de proef gesteld tijdens de Slag aan de IJzer, waar ze de bocht van Tervate verdedigden en zware gevechten leverden bij Schore en het bruggenhoofd van Schoorbakke. In april 1915 snelde het 3de linieregiment de grenadiers bij Steenstrate te hulp, nadat de Duitsers er massaal chloorgas hadden gelost (begin Tweede Slag bij Ieper). Het 3de en later ook het 23ste linieregiment werden in de volgende oorlogsmaanden en -jaren in diverse sectoren aan het IJzerfront ingezet. Vanaf 28 september 1918, tijdens het geallieerde Bevrijdingsoffensief konden ze succesvolle veroveringen op de vijand bewerkstelligen, waaronder de 'Riegel' van Klerken.

Wij hopen dat u talrijk op deze plechtigheid aanwezig kunt zijn.

VIFF