Remembrance VIFF voor Frank Wiltshire
31 October 2019 - Ploegsteert - Bron: VIFF
REMEMBRANCE
La Plus Douve Farm Cemetery
10 november 2019 om 10u

Sapper Frank William WILTSHIRE
New Zealand Engineers
° 17 maart 1894 - + 10 juni 1917

 
Op zondag 10 november 2019 om 10 uur houden de Vrienden VIFF op de begraafplaats La Plus Douve Farm Cemetery te Ploegsteert een Remembrance voor Sapper Frank William WILTSHIRE en Private Kopa WARU die beiden sneuvelden op respectievelijk 10 en 8 juni 1917. Frank W. Wiltshire was de zoon van Mr. & Mrs. Alfred William Wiltshire van Staines, Middlesex, England.

Frank WiltshireOp 10 juni 2003 werd door de Vrienden Viff voor het eerst een Remembrance verzorgd voor Frank W. Wiltshire. Dit gebeurde in het bijzijn van Mrs Patricia Young, nicht van Frank Wiltshire. Sindsdien onderhield Mrs. Patricia Young, die begin 2012 overleed, een speciale band met de Viff en het IFFM en meer in het bijzonder met Roos Wildemeersch. Als erkentelijkheid hiervoor begunstigde zij in haar nalatenschap het Koen Kochfonds.

Private Kopa WARU
New Zealand (Maori) Pioneer Battalion
+ 8 juni 1917
Het In Flanders Fields Museum verzamelde meer dan 100 stoelen uit alle landen waar soldaten vandaan kwamen om te sterven in België tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Herdenkingsweekend 9-11 November 2018 in een installatie Assembly - Memorial Chairs in het Astridpark in Ieper. Deze stoelen staan symbool voor de leegte van honderd jaar geleden maar ook voor de participatie van zoveel mensen in dit unieke moment in de geschiedenis. De stoelen keren niet terug naar het land van herkomst maar blijven in België, net als de gesneuvelde soldaten. Veel van de stoelen die in Ieper aangekomen zijn, dragen een bijzonder verhaal. 

“From the Uttermost Ends of the Earth” moeten we heel letterlijk nemen. De stoel uit Nieuw Zeeland, ontworpen door Kingsley Baird heeft één van de langste reizen van al onze stoelen gemaakt, ongeveer 18 700 km. Kingsley was in 2007 Artist in Residence bij het In Flanders Fields Museum. Hij ging dan ook gretig in op onze uitnodiging om voor dit bijzonder project een stoel te ontwerpen die hij op 9 November 2018 zelf heeft gedragen.

Tot slot, From the Uttermost Ends is een gedenkteken, maar niet om het gevoel van verlies te lenigen bij hen wiens geliefden niet naar huis terug zullen keren. Hier geen troostend gebaar van wederopstanding. Niemand zal in deze stoel plaatsnemen zonder zijn stoffen zitting, de levenden niet en ook niet – zelfs symbolisch – de doden.
 
Roos zal dan ook samen met Frans Lignel deze Remembrance verzorgen, de West Yorkshire Police Band zorgt voor de muzikale omlijsting.
 
De begraafplaats La Plus Douve Farm Cemetery bereik je via de Nieuwkerkestraat in Mesen, vervolgens rijden tot Plus Douve 1, Ploegsteert (links van de weg via de toegangsweg naar de hoeve kom je bij de begraafplaats).
 
Na de plechtigheid op La Plus Douve Farm Cemetery volgen we de West Yorkshire Police Band naar de Brug van Steenstrate voor een korte plechtigheid bij het monument voor het 3de Linieregiment van het Belgisch Leger.