Remembrance Jim Allan - Mesen - 08/06/2017
De Vrienden van het In Flanders Fields Museum in Ieper organizeerden op donderdag 8 juni 2017 opnieuw een remembrance. Deze vond plaats voor Jim Allan op Messines Ridge British Cemetery in Mesen. Jim Allan stierf op 7  juni 1917, de eerste dag van de mijnenslag om Mesen. Hij is nog steeds vermist en staat vermeld op het New Zealand Memorial to the Missing.

Jim Allan is de grootoom van Diana over wie in haar familie over de generaties heen zoveel wordt verteld. De grootoom die in het begin van de vorige eeuw van de andere kant van de wereld naar onze Westhoek kwam om hier als soldaat te vechten in de Grote Oorlog. De in Mesen gesneuvelde soldaat die wij herdenken op 6 juni 2017, iets wat we zeven jaar geleden ook deden. 

Talloze brieven geschreven aan het front aan zijn moeder, zijn zussen, zijn tantes in Engeland vertellen over eindeloze dagen in de loopgraven, maar ook over de ontmoetingen hier aan het front met vrienden en neven uit geboortestadje Dunedin.

Zijn oorlogsdagboek, een cadeautje van zijn vader, vertelt over de bezigheden van de dag... Hij schrijft daarin ook over mevrouw Degroote en haar kinderen Henri en Juliette, en hoe ze elkaar engels en frans leerden.

Het postkaartje van Marie-Louise Dumortier, sa propre ‘mademoiselle d’Armentières’, vertelt van een romance met het meisje dat hem bevoorraadde met voedsel en drank en dat zijn hart gestolen had. Hij beloofde haar na de oorlog mee te nemen naar Nieuw-Zeeland om haar voor te stellen aan zijn familie. Een belofte die hij niet kon waarmaken.

Marie-Louise koesterde de broche die hij haar geschonken had, gaf het sieraad door aan haar dochter Claire, die hem tot vandaag bewaart.
De foto uit 1921 met daarop zijn graf vertelt van zijn sterfdag op 7 juni 1917. Dat graf is, om een nog onbekende reden, later verdwenen. Zijn naam staat nu geschreven op de molensteen van het Messines Ridge Cemetry in Mesen tussen die van andere onfortuinlijke landgenoten wiens lichaam niet werd teruggevonden. 

Zeven jaar geleden waren wij hier samen om met de Franse en de Nieuwzeelandse familie Jim Allan te herdenken. Er werden geschenken uitgedeeld en de broche van een Nieuwszeelands soldaat, van Jim dus, die jarenlang in een Franse lade lag werd dor de dochter van Mariel-Louise, opnieuw overhandigd aan de Nieuwzeelandse familie. De belofte van Jim om de beide families samen te brengen wordt dan toch ten dele ingelost. 

DSC_9897

DSC_9898

Familieleden van Jim Allen waren aanwezig bij de plechtigheid.

DSC_9899

Diana Manson

DSC_9900

DSC_9901

DSC_9902

DSC_9905

DSC_9906

DSC_9907

DSC_9908

DSC_9909

DSC_9910

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.